Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată

Rubrica de Duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.
Ciorbă de salată cu afumătură și omletă este primul fel al Prânzului de Duminică.
Luăm:
– 2 litri de apă sau supă legume
– două salate verzi
– 100 de gr de șuncă sau kaizer afumat
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– două ouă
– 200 de ml de lapte bătut sau iaurt
– fire de pătrunjel, oțet, sare și piper măcinat după gust.
Kaizerul l-am tăiat fâșii subțiri și l-am pus la rumenit în tigaie împreună cu ceapa tocată mărunt. Kaizerul sau șunca își vor lasă suficientă grăsime, așa că nu este nevoie să folosiți ulei. Lăsăm până când ceapă se înmoaie și devine translucidă.
Pregătim salată. O desfacem și o vom spală foarte bine, frunză cu frunză, apoi o tocam fâșii nu foarte mici și o lăsăm într-o sită la scurs.
Pregătim omleta. Batem cele două ouă cu puțină sare și piper, atât cât să se omogenizeze și turnam compoziția într-o tigaie antiaderentă în care am picurat puțin ulei. Lăsăm să se închege și întoarcem omletă pe cealaltă parte ajutându-ne de o spatulă sau de o farfurie. La final omleta trebuie să arate că o clătită. O lăsăm să se răcească și o tăiem fâșii.
Punem peste kaizer și ceapă apă sau supă de legume și lăsăm să fiarbă doar până începe să clocotească. Adăugăm salata și o lăsăm doar câteva minute, atât cât să se înmoaie.
Adăugăm și fâșiile de omletă și potrivim de sare și piper.
Separat, într-un vas amestecăm laptele bătut sau iaurtul cu usturoiul pisat și, ca să nu se taie adăugăm zeamă fierbinte din ciorbă, puțin câte puțin, amestecând. Adăugăm amestecul în oală că să dregem ciorba. Punem și oțet după gust. Dăm deoparte și presărăm mărar proaspăt, tocat mărunt.

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 3 martie 2024, 06:00

La felul secund pregătim Pulpă de curcan la cuptor.
Ne trebuie:
– două pulpe de curcan
– 4 linguri de ulei de măsline
– sare, piper și boia dulce
– o căpățână de usturoi
– opțional o crenguță de rozmarin.
Spălăm pulpele de curcan și le crestăm pe ambele părți. Facem o pastă din ulei de măsline, boia dulce și sare și masăm bine pulpele de curcan cu acest amestec.
Așezăm pulpele într-o tavă termorezistentă. Căpățâna de usturoi o tăiem în două și punem ambele jumătăți în tavă. Din loc în loc împănam carnea cu crenguțe de rozmarin, dacă vrem.
Acoperim tavă cu un capac sau cu folie de aluminiu. Dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru circa o oră. Cu 20 de minute înainte de-a scoate carnea îndepărtăm capacul sau folia și mai lăsăm să prindă crustă.
Friptura se servește pe un pat de orez cu ardei și ceapă verde sau cu salată de varză proaspătă.

La finalul mesei ne delectăm cu o Prăjitură cu ciocolată.
Vom pregăti:
– 200 de gr de ciocolată cu 60 sau 70 % cacao
– 100 de gr de unt
– 200 de gr de zahăr
– 5 ouă
– 50 de ml de lichior de portocale.

Pentru sos avem nevoie de:
– 200 de ml de fresh de portocale
-100 de gr de zahăr.

Punem într-un vas, la foc mic, ciocolată ruptă cuburi împreună cu untul tăiat la fel. Amestecăm continuu până când ciocolată și untul sunt perfect topite și le lăsăm deoparte să se răcorescă.
Mixam ouăle întregi cu zahărul până când acesta s-a integrat complet și compoziția s-a albit și a devenit cremoasă. Amestecăm cu compoziția de ciocolată, adăugăm lichiorul pe portocale și omogenizăm. Desigur, lichiorul de portocale îl puteți înlocui cu vanilie, rom, cardamom, cafea, sau orice alte arome credeți că se potrivesc și va sunt pe plac.
Turnăm compoziția într-o formă de tort cu diametrul de 26 cm care are margini detașabile.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30 de minute. Prăjitura se va crapă deasupra la copt, iar după ce o scoateți din cuptor se va lasă puțin, dar este normal să se întâmple așa.
Cât se răcește prăjitura pregătim sosul. Stoarcem portocalele și punem sucul obținut într-un vas, împreună cu zahărul. Fierbem până capătă consistenta unui sos. Punem pe o farfurie sosul apoi prăjitura pe care o pudrăm cu zahăr și o decorăm cu portocale și mentă.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de Duminică- Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, Pulpă de curcan la cuptor pe pat de orez și Prăjitură de ciocolată!

Daniel Babun

(caietulcuretete.com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine