Ascultă Radio România Reșița Live

Buglama de pește la ceaun

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Buglama de pește la ceaun

Articol editat de Radio Resita, 1 martie 2024, 22:34

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește sau fructe de mare. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Buglama de pește la ceaun m-am gândit pentru astăzi. Preparatul este unul din Azerbaidjan pe care l-am reinterpretat. Buglama se face și cu alte tipuri de carne, fiind unul versatil.
Pentru cel cu pește ne trebuie:
– 1,5 kg de diferiți pești
– 4 ardei gras roșu
– 5 roșii din conservă fără piele
– 3 cepe peste medie
– 4 tulpini de Apio
– 3 căței de usturoi
– o lămâie
– 2 ardei iuți
– 100 ml de ulei vegetal
– frunze de pătrunjel, mărar și ceapă verde
– coriandru măcinat
– o lingură de curcuma
– piper negru proaspăt râșnit și sare de mare.

Ce este mai bun și mai sănătos decât pește și multe legume.  Curățăm și eviscerăm pești, iar după aceea trebuie feliați. Stropim carnea peștilor cu zeamă de lămâie, adăugăm curcuma, piper negru măcinat, sare, coriandru măcinat. Întindem marinada rezultată pe fiecare bucată de file.
Tranșele de pește rămân o oră la marinat.
După aceea aprindem focul la ceaun.

În acest timp tăiem mai rustic ceapa și ardeiul gras. Tăiem tulpinile de Apio cam de 4 centimetri. Feliem și roșiile.
Turnăm ulei vegetal în ceaun și cu o pensulă ungem pereții vasului cu ulei încălzit.
Toacăm fin ierburile usturoiul.
Punem ceapa în ulei încins și o călim până sticlește.  
Așezăm peștele peste ceapă, usturoiul tocat și legumele în straturi, inclusiv roșiile din conservă tăiate. Peste ele presărăm sare de mare, piper negru măcinat și ardeiul iute tăiat rondele.  Turnăm o parte din sosul în care au stat roșiile.
Acoperim totul cu o tavă și punem și capacul ceaunului. Combinația se gătește la foc mediu.

După 40 de minute ne debarasăm de capac. După încă 5 minute luăm și tava și mai lăsăm să scadă din lichid.
Tot procesul va dura aproximativ o oră.

Când servim, punem întâi legumele și după aceea carnea de pește și ceapa. Se poate mânca foarte bine cu pâine caldă, dar și cu mămăligă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine