Cros de nivel înalt pe ţărmul Atlanticului! Caransebeşeanul Lucian Ştefan a concurat la Cupa Campionilor Europei U20
După o serie de medalii cucerite pe stadion în sezonul de sală, atletul cărășean Lucian Ștefan și-a reconfirmat calitățile și la o importantă competiție continentală de cros rezervată cluburilor: Cupa Campionilor Europeni, grupa de vârstă Under 20. În cadrul evenimentului desfăşurat în Portugalia, la Albufeira, sportivul caransebeşean a făcut echipă cu Alin Şavlovschi şi George Cosma, iar trioul românesc participant sub culorile clubului Mica Romă din Blaj s-a clasat în final pe un onorant loc 8. Lucian Ştefan a fost cel mai rapid dintre cei trei. Face bilanţul competiției de la Albufeira antrenorul emerit Cristian Dragomir.
Articol editat de Vali Hora, 28 februarie 2024, 17:04 / actualizat: 28 februarie 2024, 21:14
“Am participat cu Lucian Ştefan, alături de alți doi atleți, Alin Şavlovschi și George Cosma – toți trei au reprezentat Clubul Sportiv Mica Romă Blaj la competiția de cros Cupa Campionilor Europeni U20. Fac mențiunea că Alin și cu Lucian sunt născuți în 2006, deci mai au voie să participe și anul viitor la această competiție. George este născut în 2007, este mai mic cu un an decât ceilalţi doi, aşadar am avut o echipă foarte tânără.
Competiția s a desfășurat în Portugalia, la Albufeira, într-un peisaj extrem de frumos, într-un parc în care acest traseu de cros este traseu permanent. Ceea ce m-a impresionat acolo, pe ţărmul Oceanului Atlantic, este faptul că au niște baze sportive pentru atletism extraordinar de bine puse la punct. Pe lângă pista aceasta de cros sunt amenajate și niște terenuri de aruncări cu aproximativ zece sectoare complet utilate în acest orăşel cu 40.000 de locuitori. Cred că noi în România nu avem zece sectoare de aruncări adunate în toată țara . Așadar, am fost impresionat de modul în care portughezii susțin atletismul.
Echipa Mica Romă Blaj s-a calificat la această competiție în urma evoluţiei de la Campionatul Național de cros. În Portugalia, Lucian Ştefan a reușit să alerge distanța de 5620 m în 17 minute și 44 de secunde. Alin a terminat cursa în 17 minute şi 48 de secunde, iar George, în 19 minute şi 19 secunde. Lucian a venit pe locul 10, Alin pe 11, iar George, pe poziţia 47. Rezultatele cumulate ale celor trei atleți ne-au plasat la egalitate de puncte pe locul 7 – dar când s-a făcut clasamentul oficial am fost declasaţi pe locul 8, pentru că George Cosma a avut o clasare mai slabă decât cel de-al treilea concurent al echipei care a fost plasată pe locul 7. Așa este regulamentul de atletism. Dar rezultatul acesta în Cupa Campionilor Europeni de cros reprezintă cea mai bună clasare a unei echipe românești la această competiție.
Fac mențiunea că au alergat în concursul acesta atleți de mare valoare, nu numai europeni, ci și de pe continentul african – pentru că fiecare echipă de club putea legitima un atlet de altă cetățenie decât cetățenia țării pe care o reprezenta clubul respectiv. La individual, câștigătorul a fost un african cu un an mai mare decât băieții noștri, care, da, e adevărat, era de nebătut. În rest, cred că, având o pregătire specifică mai atentă, puteam să obținem un rezultat și mai bun. Așa, ca o pată de culoare, Lucian a parcurs cel mai repede ultimii 720 m, conform cronometrajului oficial electronic făcut de European Athletics. El a parcurs distanţa în 2 minute și 17 secunde, câștigătorul crosului a parcurs aceeași distanță în 2 minute și 18 secunde, iar Alin Şavlovschi în 2 minute și 19 secunde. Ceilalți atleți din topul primilor zece au parcurs cu toții ultimii 720 m în peste 2 minute și 20. Asta ne arată că băieții noștri încă nu știu să alerge cu maturitate un concurs de cros. Noi avem un sezon de sală și ne-am pregătit în sală pentru 3000 şi 1500 m. E puțin altceva – din păcate nici în viitor nu putem pregăti în mod special crosul, pentru că ar trebui să renunțăm la competițiile de sală și cred că acest gen de concursuri îl putem aborda doar ca pregătire în vederea concursurilor noastre de pistă. Cu puțină atenție, eu cred că anul viitor vom fi abonați la o medalie în această formulă. Putem îmbunătăți echipa, mai putem legitima un al patrulea atlet, probabil că vom stabili lucrul acesta la vară.
România a fost prezentă în Portugalia cu trei echipe: Mica Romă Blaj, care s-a clasat pe locul 8, echipa LPS și CSM Cluj, care s-a clasat pe locul 11 și, la seniori, ştafeta mixtă, care s-a clasat pe locul 12. Așadar, cea mai bună clasare au obținut-o atleții noștri. La feminin, avem chiar și titlul european, care a fost cucerit anul trecut de aceeaşi grupare, Mica Romă – însă, din păcate, echipa respectivă s-a destrămat. La ediţia de anul acesta au participat la U20 un număr de 19 echipe, și au finalizat cursa 18 – pentru că trebuie neapărat să termine cursa toți cei trei atleți care compun echipa. Aceasta poate fi formată din trei sau patru atleţi, dintre care punctează primii trei.”
Lucian Ştefan se pregăteşte acum pentru Campionatul Naţional Under 20, care se va desfăşura la Bucureşti în zilele de 9 şi 10 martie.