Acte de identitate și documente falsificate cu Inteligența Artificială
Internetul este mare iar utilitatea lui este de asemenea una de proporții… Tehnologia în sine este cea care face astăzi lumea să se rotească! De la știri și informații, atât adevărate, cat mai ales false, găsite pe internet, la Deepfake-uri despre care vorbeam deunăzi la Radio Reșița, până la metode de entertainment și nu numai…
Articol editat de Ovidiu Babolea, 14 februarie 2024, 09:49 / actualizat: 16 februarie 2024, 9:00
Tehnologia informației și a Comunicațiilor deschide și închide deopotrivă uși și posibilăți nelimitate de manifestare în mediul online.
Grijă şi prudenţă pe internet
Și atunci, așa cum tot fac şi în rubrica Tehnologia la zi din fiecare weekend, de la 14:15 minute, de câteva ediții încoace, revin la îndemnuri legate de grija și prudența folosirii acestei tehnologii. Grijă maximă cui oferiți informații personale, cu trimiteți fotografii cu actele voastre de identitate și unde le păstrați pe toate acestea!
OnlyF… ake
Și asta pentru că, în timp ce căutam informaţii pe internet despre ce mai e nou în domeniul tehnologiei am dat peste articolul ăsta, de pe site-ul Playtech.ro, în care este vorba despre metode noi de falsificat acte de identitate cu ajutorul AI-ului.
Un site numit OnlyFake pare să producă imagini incredibil de realiste ale actelor false de identitate folosind inteligența artificială.
Original…, dar fals!
Publicația 404 Media a afirmat că a testat site-ul, găsind rezultate aproape instantanee ale unui permis de conducere fals din California. Articolul susține că publicația a putut introduce „numele, informațiile biografice, adresa, data expirării și semnătura”, personalizând complet falsul.
OnlyFake merge chiar mai departe și modifică metadatele imaginilor, falsificând coordonatele GPS și făcând să pară că imaginile au fost făcute cu un smartphone, ceea ce este mult mai credibil atunci când ne gândim la modul în care majoritatea oamenilor fotografiază actele de identitate.
Falsuri convingtoare
Mai mult, publicația a testat efectiv una dintre imaginile generate de OnlyFake și a reușit să treacă de procesul de verificare a identității de pe site-ul de schimb de criptomonede OKX cu un pașaport britanic fals.
404 Media spune că fundalurile, care contribuie la credibilitate, ar putea fi, de fapt, fotografii reale în loc de imagini generate de AI.
„Pe lângă încărcarea propriei fotografii, utilizatorii pot trece printr-un număr mare de imagini din arhiva proprie a OnlyFake; acestea nu sunt generate de AI. Aacestea oferă totuși o oportunitate de a crea un act de identitate fără ca escrocul să își încarce o fotografie personală pe stite”, raportează, de asemenea, publicația, citată de Playtech.ro.
Pastraţi-vă datele personale doar pentru voi
Deși imaginile sunt mult mai puțin utile decât un fals fizic, există încă multe moduri de a utiliza o imagine suficient de realistă a unui permis de conducere, carte de identitate sau pașaport online, așa cum arată testul realizat de publicația 404 Media.
Cu alte cuvinte… repet! Nu oferiți nimănui datele voastre personale, păstrați-le pe toate sub o parolă suficient de puternică, pe care de asemenea schimbați-o măcar o dată la 6 luni, dacă lucrurile nu devin tulburi în acest timp.
Și când spun – Nu oferiți nimănui datele voastre personale … mă refer inclusiv la prieteni, cel puțin nu înainte de a confirma cu aceștia și prin alte metode de comunicare, cum ar fi un simplu apel telefonic, sau o întâlnire față în față, că vi le solicită dintr-un motiv sau altul!
Și nu uita… nimic nu este gratuit în lumea asta! Dacă nu plătești produsul , înseamnă că TU ești produsul!
sursa: Playtech.ro
sursa foto: generată de AI pe platforma DALL-E 3