13 februarie: Ziua mondială a radioului
Ziua mondială a radioului a fost proclamată de UNESCO în 2011 și adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2012.
Articol editat de Valentina Adam, 13 februarie 2024, 18:51 / actualizat: 13 februarie 2024, 21:39
În 2024, la 13 februarie, Ziua mondială a radioului marchează centenarul acestuia.
Tema din acest an este Radio: Un secol de informare, educație și divertisment.
În cei o sută de ani de existență, radioul a devenit mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor. Radioul oferă știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii, notează UNESCO într-un mesaj aniversar.
În ultima sută de ani, radioul s-a dovedit a fi un mijloc crucial de menținere a libertății de opinie și exprimare, adesea fiind unicul mod de rezistență și continuitate în vremuri de criză.
Radioul, sursă de încredere
Studiile au arătat, în mod repetat, că radioul se bucură de cea mai mare încredere.
Majoritatea cetățenilor plasează radioul deasupra televiziunii, a internetului, a rețelelor sociale sau a presei scrise.
“Radioul reprezintă un triumf al accesibilității, al imediatului și al intimității și există un interes public puternic în apărarea și accesarea acestuia.
Considerăm că menținerea accesului facil al publicului, indiferent de modul în care îl recepționează, adică prin utilizarea rețelelor terestre (analogice sau digitate) – pe care încă se bazează majoritatea ascultătorilor – și promovarea accesului online, este la fel de democratic și deschis”, transmite UNESCO.
Automobilele reprezintă cel mai popular loc de ascultare a radioului.
“Facem un apel către guverne, organismele de reglementare, industriile de automobile și tehnologie și toți membrii comunității globale de radio să ia măsuri de protecție pentru a se asigura că radioul va continua să prospere; să protejeze accesul liber și neîngrădit pe care îl oferă radioul pentru pluralitatea opiniilor și pentru informații de încredere; să permită radioului să continue să ajute comunitățile și vorbitorii de limbi minoritare să primească informații și să participe la procesele democratice; și să se asigure că radioul rămâne la dispoziția tuturor, indiferent de statutul financiar sau personal”, adaugă UNESCO în mesajul său.