Balul mascat şi parada măştilor au încununat sfârşitul de săptămână la Reşiţa
La Reșița s-au întâlnit sâmbătă, 11 februarie petrecăreţii la Balul mascat de Fășang al etnicilor germani, punctul culminant al tuturor manifestărilor organizate în această perioadă specifică, ce a ținut până târziu noapte.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 februarie 2024, 16:03 / actualizat: 13 februarie 2024, 21:08
Copii, tineri şi vârstnici au avut astfel prilejul să petreacă împreună până la ivirea zorilor. Organizatorii au recomandat publicului participant să vină costumat, să reînvie astfel tradiţia originalităţii acestui eveniment specific etnicilor germani, maghiari şi croaţi din Banatul de munte.
Măști și costume multicolore, confecționate cu migală de cei care le-au purtat zecile de participanți mici şi mari şi de toate eniile au sărbătorit împreună și au încercat după tradiție să alunge iarna și să readucă primăvara pe meleagurile bănățene, cam așa s-ar putea descrie evenimentul care a pus în dificultate juriul, după cum am aflat la președintele juriului Laura Sgaverdea – managerul postului local Radio Reşiţa:
„A fost o seară absolut senzațională, iar dacă e să ne referim la măști a fost o sarcină extrem de grea. Juriul de data aceasta a fost format doar din doamne şi ne-a fost foarte greu să ne hotărâm având în vedere calitatea măștilor, modul în care au fost ele prezentate în paradă și ținuta participanților, concurenților a fost o sarcină extrem de grea și destul de neplăcută să îi anunță pe cei care nu au câștigat că în ciuda faptului că au fost foarte foarte foarte frumos și foarte minuțios pregătite. Acest eveniment nu au putut câștiga cu toții din păcate așa e într-o competiție, dar a fost o seară aș spune memorabilă. Etnicii germani întotdeauna s-au ocupat în amănunt în ceea ce privește organizarea, prezența, calitate participanților la această sărbătoare care vrea să încheie iarna. A fost un eveniment de nota zece, nemțește organizat. Pentru prima dată am îndrăznit să vin și eu costumată pentru că mi s-a părut că evenimentul este organizat pentru a respecta tradiția și pentru a o duce mai departe și dacă am avut onoarea să fiu invitată la astfel de eveniment atunci în respectul gazdelor și organizatorilor a trebuit să vin și eu așa și cred că după toți anii în care am participat, este tot timpul foarte bine organizat„.
Cu alte cuvinte juriului nu i-a fost ușor să aleagă din multitudinea de costume unul mai reușit decât celălalt, după cum a mărturisit și Sonia Kugler din Celnic/ Anina – prezentă pentru prima dată la acest eveniment și membru în juriu:
„Săptămâna trecută am strigat Celnic Oheiii pe străzile din cartierul Celnic și acum strigăm Reșița OK la un bal de Făşang extraordinar, foarte frumos cu multe măști atât la cei mici, cât și la adulți. Sunt pentru prima dată la acest bal de la Reșița și totodată pentru prima dată în juriu și nu a fost ușor, măștile au fost extraordinare, foarte frumoase și bine lucrate costumele care le-am apreciat au fost într-adevăr muncite. A fost cubul rubic la copii – o mască foarte frumoasă, muncită, a fost tabloul Monalisa și locul întâi Ştefan cel Mare – un costum într-adevăr muncit de o bunică și la adulţi, extraordinare au fost Haensel şi Gretel, dar şi Scufiţa Roşie şi Lupul, mă bucur că personajele de poveste revin în peisajul alaiurilor măştilor aşa cum a fost odinioară. Un mare bravo participanţilor şi organizatorilor în acelaşi timp„.
Premiile au fost câştigate de:
La Adulţi:
Premiul I – Puşcăriaşul şi Poliţaiul: Şuhaida Ioan Gabriel şi Şuhaida Ioana
Premiul II – Hansel şi Gretel: Margareta şi Karl-Heinz Baunach
Premiul III – Scufiţa Roşie şi Lupul: Gerhard Chwoika şi Ionela Rîşniţă
Menţiunea I- Indienii: Ancuţa Dorohoi-Tînjeleu şi Rusalin Ionel Dorohoi-Tînjeleu
Menţiunea II – Tinereţe fără bătrâneţe: Radu Maria Nowak şi Iuliana Benga
Menţiunea III – Echipa României: Ariana Jianu şi Nicolae Dumitrache
La Copii:
Premiul I – Ştefan cel Mare: Nicolae Ciucur
Premiul II – Cubul rubic: Vlad Nedelea
Premiul III – Tabloul Monalisa: Mara Voicău
Menţiunea I – Gheişele: Lorena Cinca şi Astrid Şămanţu
Menţiunea II – Fluturaşul albastru: Lara Cuciureanu
Menţiunea III – Pisica cu pui: Ioana Popa şi Alma Pop
Atmosfera a fost plăcută și plină de antren şi voie bună încât participanții au mărturisit că vor să fie prezenți și în următorii ani la acest bal de Fășang mai ales cei care au fost la prima participare cum este și cazul consilierului județean Gabriela Stuparu:
„Pentru mine este pentru prima oară când particip, dar trebuie să spun că a fost o surpriză deosebit de frumoasă. Toată lumea văd că se simte extraordinar de bine, toată lumea se distrează, mă bucur că particip la acest bal și îmi pare rău că nu am participat până în acest moment, dar de aici încolo voi participa de fiecare dată cu multă plăcere. De mult timp nu am mai văzut așa o atmosferă plăcută și frumoasă toată lumea s-a simțit și s-a distrat foarte bine„.
Muzica bună și distracția au continuat până către dimineață, iar participanții au fost încântați de modul în care s-a desfășurat organizarea programului mai ales că a fost încununat de prestaţia dansurilor populare germane din Deta și Reșița, dar și de veselia măștilor prezente la eveniment:
Așadar atmosfera a fost una incendiară iar participanții, invitații, precum și organizatorii s-au simțit foarte bine alături, după cum a declarat pentru Radio Reşiţa, amfitrionul acţiunii, însuşi Christian Paul Chioncel – vicepreședintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin – entitate organizatoare a evenimentului.
„Ne bucurăm că și ediția 2024 care se dorește în calendarul activităților pe care Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin – Filiala Reșița îl organizează în perioada Fășangului a ajuns spre final şi privim din perspectiva unui eveniment și a unei acțiuni reușite în care toți cei care s-au implicat în organizarea lui, în gândirea programului, tot ce s-a pus pe scenă trebuie să le mulțumim celor care au venit cu sufletul și cu gândul deschis la acest program pentru a se simți bine în sânul comunității noastre și da, cred cu tărie că privim și la o ediție 2025 care ne dorim să fie la fel de reușită ca cea de anul acesta„.
Tradiţionala sărbătoare a Făşangului, serbată anual în Banatul montan, va mai cunoaşte un moment de culoare şi voie bună marţi, 13 februarie la Reşiţa, odată cu sărbătoarea gogoşilor, ce se va consuma de la ora 16.30 la sediul Forumului Democratic al Germanilor din municipiul de pe Bârzava.