În niciun oraş din Caraş-Severin nu se mai pot deschide farmacii. Ce se întâmplă în mediul rural?
Nici în acest an, în mediul urban din Caraş-Severin nu se mai pot deschide farmacii anunţă Colegiul Judeţean al Farmaciştilor. La ora actuală piaţa este suprasaturată deoarece unele lanţuri şi-au deschis foarte multe puncte farmaceutice. Conform legii, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, respectiv, în oraşele reşedinţă de judeţ o unitate la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe, una la 4.000 de locuitori.
Articol editat de Daiana Rosca, 12 februarie 2024, 16:49 / actualizat: 14 februarie 2024, 10:05
În mediul rural însă mai multe oficine se transformă în puncte farmaceutice, după cum ne-a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca:
„Nu se mai pot deschide în mediul urban farmacii, în nicio localitate urbană din Caraș-Severin lucrul acesta nu se mai poate face, sunt limitate la numărul de locuitori și avem suficiente farmacii în mediul urban.
În ceea ce privește în mediul rural la ora actuală încă se mai pot înființa farmacii. Solicitări pentru farmacii în mediu rural nu sunt altele decât cele de preschimbare a oficinelor locale în farmacii, deci practic acolo existau puncte de lucru, de exemplu la Turnu Ruieni, Vârciorova. Şi acolo la Vârciorova chiar se deschide o farmacie deși acolo exista o oficină locală, practic când se deschide o farmacie oficina locală se va închide așa spune legea deci practic populația nu o să simtă nicio diferență din punctul ăsta de vedere.”
Această regulă nu se aplică şi pentru mediu rural, aici se mai pot depune solicitări pentru înfiinţarea unor farmacii, cu excepţia localităţilor Teregova şi Bozovici care au deja câte 3 unităţi farmaceutice funcţionale.