Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură la oală din Paraguay

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
În anii 1400 poporul Guaranii erau cei care locuiau în zona în care se află astăzi Paraguay. Din acele vremuri există dovezi despre bucătăria Paraguayană. Poporul indigen s-a hrănit cu animalele și peștii pe care îi vânau și au dezvoltat și cultivarea cerealelor pentru a le folosi la mesele lor. Porumbul și maniocul sunt cele două produse vedete care s-au găsit în rețete și se întâlnesc și astăzi.

Friptură la oală din Paraguay

Articol editat de Radio Resita, 30 ianuarie 2024, 06:57 / actualizat: 1 februarie 2024, 7:03

La mijlocul anilor 1800 s-a generat explozie de rețete care au avut drept moștenire bucătăria mestizo.  Toată această dezvoltare a gastronomiei populare paraguayane a fost întărită mai ales după Războiul Chaco și Războiul Triplei Alianțe
Odată cu sfârșitul războaielor și sosirea unui val de imigrație la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Paraguay a primit un nou impuls pentru gastronomia sa. Italieni și portughezi au ajuns pe ținuturile Guarani, aducând cu ei obiceiurile, tradițiile și mâncărurile tipice care au fost încorporate în rețete tradiționele.

În zilele noastre, bucătăria modernă paraguayană este adaptată noilor vremuri. Voi exemplifica prezentându-vă Friptură la oală din Paraguay.
Pentru a pregăti friptura delicioasă la oală, este important să alegeți cele mai bune bucăți de carne.

Cantitatea și combinația de condimente vor influența foarte mult aroma cărnii. Așa că trebuie să fiți atenti la ingrediente și să nu omiteți niciuna.
Vom lua:
– două kilograme de coastă de porc
– două cepe, tocate
– 6 căței de usturoi
– un morcov
– un pahar de vin alb
– 5 linguri de sos de soia
– 5 frunze de dafin
– două lămâi
– sare și apă

În primul rând, tăiem carnea în bucăți.
Apoi, într-o cratiță încingem puțin ulei la foc iute. Când uleiul este aproape de punctul de fumegare, rumenim bucățile de  carne.
Odată ce carnea a fost bine rumenită, adăugăm usturoiul, morcovul și ceapa. Continuăm să gătim și să amestecăm până când legumele se decompun.
Cand legumele s-au dizolvat turnăm vinul alb și sosul de soia. Punem și apă fierbinte până se acoperă toată carnea.

La final ajung în cratiță foile de dafin. Reglăm gustul de sare. Continuăm prepararea cel puțin 45 de minute până lichidul se reduce. Dacă nu mai avem lichid și carnea nu s-a procesat îndeajuns mai punem puțină apă fierbinte.
Din când în când trebuie să verificați dacă bucățile de carne sunt moi. dacă s-au frăgezit nu adăugați apă. Lichidul trebuie să fie redus și aroma concentrată.

La final se adaugă sucul de lămâie pentru a spori aroma și a tăia grăsimea. Odată ce sosul este redus, puteți opri focul.
Acum nu mai rămâne decât să serviți și să vă bucurați de acest preparat delicios.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine! 

Daniel Babun

 (recetasparaguay-com; recetasdelparaguay-spaziotecnoweb)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine