Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei
Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.
Articol editat de Radio Resita, 28 ianuarie 2024, 06:05
Vă invit la o porție de Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei.
Rețeta arhaică o preparăm cu:
– mămăligă
– roșii
– telemea
– ceapă
– ardei iute
– o tijă de Apio
– frunze de busuioc
– usturoi
– ulei de floarea soarelui presat la rece
– unt
– pătrunjel
– piper și sare
Facem o mămăligă și o lăsăm să se răcească. E și mai bine dacă o lăsăm de pe o zi pe alta, să se usuce puțin. Ar fi minunat să aveți mălai măcinat la moară cu pietre.
Într-o tigaie încălzim puțin ulei de floarea soarelui și o lingură de unt. Mărunțim mămăliga rece cu furculița și o rumenim în tigaia cu ulei și unt.
Între timp, tăiem o ceapă și zdrobim cățeii de usturoi. Scoatem mămăliga rumenită și în aceeași tigaie călim ceapa și usturoiul. După aceea adăugăm roșiile tăiate în bucăți mari și felii de ardei iute.
Spre final zdrobim un cățel de usturoi pentru gust intens. Deasupra presarăm pătrunjel, busuioc și tije de Apio, toate mărunțite fin. Așezăm în farfurie și presarăm deasupra „puriceii” crocanți de coleșă.
Pentru desert facem Gogoși. Luăm:
– jumătate de kg de făină
– 10 gr drojdie
– 325 de ml de lapte
– 4 gălbenușuri de ou
– 50 de gr de unt
– o lingură de miere
– o prăfuire de sare.
Pregătim o maia din drojdie, miere și puțin lapte cald. Adăugăm două gălbenușuri și mixăm. Cernem faina într-un bol. Prăfuim ușor cu sare compoziția de lapte, drojdie și gălbenușuri. Frământăm sârguincios și adăugăm celelalte două gălbenuăuri, unt topit și malaxăm încontinuare cu cele mai bune instrumente de bucătărie, cu mâinile și degetele.
Acoperim bolul cu folie de prospețime peste care așezăm un ștergar și lăsăm la dospit o ora. Întindem foaia de aluat, decupăm gogoșile cu un pahar apoi le prăjim în baie de ulei.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru o masă de duminică!
Daniel Babun