Ascultă Radio România Reșița Live

Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei

Articol editat de Radio Resita, 28 ianuarie 2024, 06:05

Vă invit  la o porție de Puricei din mămăligă cu roșii și tocană din dovlecei.

Rețeta arhaică o preparăm cu:
– mămăligă
– roșii
– telemea
– ceapă
– ardei iute
– o tijă de Apio
– frunze de busuioc
– usturoi
– ulei de floarea soarelui presat la rece
– unt
– pătrunjel
– piper și sare

Facem o mămăligă și o lăsăm să se răcească. E și mai bine dacă o lăsăm de pe o zi pe alta, să se usuce puțin. Ar fi minunat să aveți mălai măcinat la moară cu pietre.
Într-o tigaie încălzim puțin ulei de floarea soarelui și o lingură de unt. Mărunțim mămăliga rece cu furculița și o rumenim în tigaia cu ulei și unt.

Între timp, tăiem o ceapă și zdrobim cățeii de usturoi. Scoatem mămăliga rumenită și în aceeași tigaie călim ceapa și usturoiul. După aceea adăugăm roșiile tăiate în bucăți mari și felii de ardei iute.
Spre final zdrobim un cățel de usturoi pentru gust intens. Deasupra presarăm pătrunjel, busuioc și tije de Apio, toate mărunțite fin. Așezăm în farfurie și presarăm deasupra „puriceii” crocanți de coleșă.

Pentru desert facem Gogoși. Luăm:
– jumătate de kg de făină
– 10 gr drojdie
– 325 de ml de lapte
– 4 gălbenușuri de ou
– 50 de gr de unt
– o lingură de miere
– o prăfuire de sare.

Pregătim o maia din drojdie, miere și puțin lapte cald. Adăugăm două gălbenușuri și mixăm. Cernem faina într-un bol. Prăfuim ușor cu sare compoziția de lapte, drojdie și gălbenușuri. Frământăm sârguincios și adăugăm celelalte două gălbenuăuri, unt topit și malaxăm încontinuare cu cele mai bune instrumente de bucătărie, cu mâinile și degetele.

Acoperim bolul cu folie de prospețime peste care așezăm un ștergar și lăsăm la dospit o ora. Întindem foaia de aluat, decupăm gogoșile cu un pahar apoi le prăjim în baie de ulei.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru o masă de duminică!

Daniel Babun

(bacaniaveche.ro)

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano