Ascultă Radio România Reșița Live

Pește evreiesc umplut

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Pește evreiesc umplut

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:47

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Pește evreiesc umplut este propunerea mea de astăzi.
Peștele umplut evreiesc este un fel de mâncare cu semnătură israeliană. Invenția acestuia din urmă are o bază religioasă. Cert este că după tradiția evreiească, nu au voie să facă absolut nimic în ziua de Sabat, inclusiv să aleagă oase de pește din farfurie. Dar bucătarii evrei ingenioași au găsit o cale de ieșire foarte originală, chiar plină de spirit. Carcasa de pește a fost tăiată delicat înainte, îndepărtând oasele și pulpa, apoi aceasta din urmă a fost zdrobită și îndesată în piele. Astfel, pe masă a fost servită o carcasă întreagă, ce a fost ușor și plăcut de mâncat.

Ingredientele pentru preparare:
– 2 crapi
– 4 cepe medii
– 3 sfecle mici
– 4 morcovi potriviți
– două felii mari de pâine albă
– 3 ouă
– 5 bucăți de ienibahar și piper negru
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Spălați peștii și îndepărtați solzii. Tăiați capul și coada. Se îndepărtează urechile, adică branhiile. Scoateți și măruntaiele, dar nu tăiați burta peștilor. Tăiați carcasele transversale în bucăți de 3–4 cm grosime.
Fără a atinge pielea sau oasele, folosiți un mic mic ascuțit pentru a tăia cu grijă carnea din fiecare bucată. Veți ajunge cu o bucată de pește cu trei găuri (burta și două bucăți decupate din spate).

Umpleți cu grijă bucățile de pește cu carnea tocată rezultată. Dacă a mai rămas carne tocată, rulați-o în chiftele mici. Puneți ceapă feliată pe fundul unei cratițe. Aceasta va da o nuanță frumoasă bulionului.
Feliați sfecla și o aranjați într-un singur strat. Apoi așezați morcovii și un alt rând de ceapă. Puneți peștele într-un strat deasupra legumelor, apoi adăugați din nou legume și peștele. Aranjați chiftele, capetele și cozile de pește. Ultimul strat ar trebui sa fie legume. Turnați cu grija apa rece de-a lungul tigăii până ce va acoperi întregul pește cam de un deget.

Se pune tigaia la foc mediu, se lasă să fiarbă, se îndepărtează spuma, apoi se reduce focul la mic. Tigaia trebuie acoperită cu un capac sau cu o folie termică și rămâne să se gătească  3 ore. Cu 30 de minute înainte de-a fi gata adăugați piper negru și ienibahar. Reglați gustul cu sare.

Luați tigaia de pe foc și o lăsați să se căsătorească aromele ingredientelor. Transferați cu atenție peștele într-un vas adânc care a fost ornat în prealabil cu felii de sfeclă și morcovi. Se strecoară bulionul printr-o sită în care a fost pus tifon și se toarnă peste pește. dați-l la frigider timp de 12 ore pentru a lăsa să se întărească preparatul. S

erviți peștele umplut cu hrean, felii de lămâie și ornat cu frunze de pătrunjel sau mărar.
Pentru a vă asigura că bulionul cu legume în care este gătit peștele evreiesc umplut păstrează culoarea strălucitoare, adăugați în apă o lingură de suc de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(gastronom-ru)

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Rețetă – Umplutură de pește sărat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 septembrie 2024, 08:36

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 septembrie 2024, 07:30

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De...

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar