Lucian Ştefan, start cu dreptul în 2024!
Atletul caransebeşean Lucian Ştefan şi-a reconfirmat valoarea şi buna pregătire la cel dintâi concurs oficial al anului. Reprezentantul Clubului Sportiv Şcolar din Caransebeş şi-a adjudecat un loc I şi un loc II în cadrul primei etape a Campionatului Naţional de sală. Detaliază antrenorul emerit Cristian Dragomir:
Articol editat de Vali Hora, 23 ianuarie 2024, 17:29
“Am început cu dreptul noul an; am participat la București la prima etapă a Campionatului Național de seniori tineret și juniori – adică seniori, U23 şi U20, așa cum se numesc de vreo doi ani încoace aceste categorii de vârstă. Am fost prezenţi cu trei sportivi din Caransebeș, sigur vârful de lance a fost Lucian Ştefan, dar și ceilalți doi încep să se facă vizibili în lumea noastră a atletismului de performanță, la nivelul acesta al categoriilor de vârstă mai mari. Lucian a participat în proba de 1500 m, unde a realizat o performanță foarte bună, reuşind să-şi îmbunătăţească recordul personal cu patru secunde. El a alergat proba în 3minute, 56 de secunde și 43 de sutimi şi a câștigat concursul la toate nivelurile de vârstă – deși el n-a împlinit încă 18 ani. Mă bucură lucrul acesta, pentru că îmi de speranțe că și la Campionatul Național de seniori și tineret se va bate pentru o medalie, sperăm noi să fie cât mai strălucitoare acea medalie. A doua zi a alergat în proba de 3000 m, unde, la fel, a reuşit o performanță foarte bună. Nu și-a realizat aici record personal, i-a lipsit o secundă, dar a fost o cursă puțin mai tacticizată, deoarece şi adversarii știau deja cu cine au de-a face. Lucian a fost și el puțin mai calculat și, într-un final, după un finiş foarte, foarte frumos, s-a clasat pe locul doi, după Rusu Dorin, campionul național de seniori de anul trecut, la vreo patru zecimi de secundă de acesta – deci foarte, foarte aproape. Menționez că Rusu Dorin este și medaliat la Campionatul European de juniori în urmă cu ceva ani.
Sunt mulțumit de performanța pe care a obținut-o Luci, pentru că ne-am antrenat în condiții bune anul acesta – și a ținut și timpul cu noi. Singura teamă a mea a fost legată de faptul că în ultimele două săptămâni temperatura a scăzut foarte mult, cu atât mai mult cu cât noi am venit după un cantonament de trei săptămâni pe care l-am avut în Turcia, pe malul Mării Mediterane – un cantonament susținut de COSR la care au participat douăzeci și doi de atleți juniori și seniori, unii susținuți de Comitetul Olimpic și Sportiv Români, alții de Federația Română de Atletism.(…) Revenind la concursul din capitală, vreau să îl menţionez şi pe Rareș Lupșac ,care a ratat startul la 60 m, dar, cu toate astea, a terminat cursa și și-a realizat un record personal. Iar la 200 m a câștigat seria valorică din care a făcut parte și a intrat în topul 16 al juniorilor. Asta îmi dă speranța că în vară, datorită faptului că concursul se va desfășura pe pistă normală, nu pe pistă înclinată, probabil va fi unul dintre primii opt viteziști la categoria aceasta de vârstă. Ar fi foarte bine, pentru că noi de vreo 8-10 ani nu am mai avut alergători de viteză de top național 10.
Seria competițiilor de sală din această perioadă continuă, la sfârşitul acestei săptămâni se desfășoară tot la București Cupa României de seniori și etapa a doua a Campionatului Naţional de juniori U20. Vom participa doar cu Lucian Ştefan, tot în probele de 1500 şi 3000 m. Fac menţiunea că Lucian şi-a câştigat locul în echipa națională care ne va reprezenta la Campionatul Balcanic de juniori. Acest campionat va fi organizat la Belgrad, în sala Stark, care este cea mai mare sală de sport din Europa. Așadar, avem încă multe multe competiții, vor intra în luptă și juniorii mai mici, U18, U16 şi U14, unde avem generaţii foarte bune. Cu alte cuvinte, CSS Caransebeş va avea reprezentanţi la toate nivelurile de vârstă – și nutresc speranța să adunăm câteva medalii chiar și în sezonul de sală, care nu ne este nouă prea prietenos.
2024 e un an cu multe provocări, doresc ca Lucian să se califice şi la Campionatul Mondial U20, care se va desfășura în Peru la sfârșitul lunii august. Baremurile la probele de 5000 şi 3000 m, pe care le vom aborda în sezonul de aer liber, sunt extrem de dure. Ca o curiozitate, la 3000 m vor participa doar 18 sportivi din întreaga lume, iar la 5000 m, doar 20 de sportivi. Sunt singurele două probe din atletism care au un număr atât de mic de participanţi, un număr limitat de regulament. Deci este o miză mare, doar prin simplu fapt că-i vom avea ca rivali pe sportivii din Kenia, Etiopia, Uganda, Tunisia sau Algeria. Şi, bineînțeles, din restul țărilor – pentru că atletismul este cel mai reprezentativ sport al pământului, sunt afiliate peste 210 țări la Federația Internațională de Atletism.”
foto: arhivă