23 ianuarie – Ziua Internațională a scrisului de mână
23 ianuarie este ziua de naștere a primul om care a semnat Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, John Hancock. În zilele noastre, în SUA numele John Hancock este similar cu “semnătură”, potrivit site-ului specializat în istorie, history.com.
Articol editat de Valentina Adam, 23 ianuarie 2024, 06:58
În 1977, Asociația americană a producătorilor de instrumente de scris a declarat ziua de 23 ianuarie drept Ziua Internațională a scrisului de mână, pentru a promova vânzarea stilourilor, pixurilor și a hârtiei, conform aceleiași surse.
Scrierea a apărut în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, în zona Mesopotamiei, fiind considerat un pas uriaş în evoluţia omenirii, care a putut astfel să transmită cunoştinţele generaţiilor viitoare şi popoarele au putut să facă schimb de informaţii. Secolul vitezei marchează însă trecerea la un alt nivel.
Peste 75% dintre români folosesc scrisul de mână când completează diferite acte sau cereri.
Doar 27% mai scriu felicitări sau scrisori de mână, conform unui sondaj publicat de Consult Company.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu crede că, în viitor, scrisul de mână va dispărea.
În România, sărăcia şi analfabetismul funcţional sunt mascate cu tehnologia digitală tot mai accesibilă.
„Scrisul de mână, probabil, va dispărea. Pentru că avem tehnologii mai bune. Saltul evoluţionar înseamnă noi achiziţii, dar şi pierderea unor vechi achiziţii. Asta nu înseamnă că oamenii, dacă vor abandona scrisul de mână, se vor imbeciliza”, este opinia medicului psihiatru Gabriel Diaconu.
Un sondaj publicat de Consult Company arată că mul?i români pun mâna pe pix sau pe stilou doar pentru a completa o cerere, un document sau a semna diverse formulare.
Cele mai frecvente situații în care românii scriu de mână: (Întrebarea a permis răspunsuri multiple)
75% completează diferite acte, cereri, solicitări;
60% fac liste cu obiective personale;
56% iau notițe la întâlniri de business sau în interes de serviciu;
40% fac liste cu sarcini pentru serviciu.
Sondajul mai relevă că aproape jumătate dintre români scriu în fiecare zi de mână mai mult decât un document oficial sau o cerere. Doar 8 din 100 de oameni au recunoscut că nu vor sub nici o formă să scrie de mână. Mai puţin de 30% scriu felicitări sau scrisori.