Ascultă Radio România Reșița Live

Rață în sos

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rață în sos

Articol editat de Radio Resita, 20 ianuarie 2024, 12:12

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Cu siguranță v-ați gândit să preparați acasă o rața. Carnea ei este diferită de cea de pui, vită sau porc, dar seamănă puțin cu cea de gâscă. Rața oferă multe posibilități de preparare și este o carne foarte apreciată.
De fapt, multe feluri de mâncare preparate cu rață sunt atât de sofisticate și speciale încât sunt ideale pentru mesele în familie, cine de afaceri, sărbători sau petreceri.

Înainte de a începe să pregătim ceva cu rața, trebuie să știm ce tip de carne este și ce ne oferă. Astfel vom ști cum și în ce cantitate este cel mai bine să o consumăm. Întotdeauna cu moderație, desigur.
În primul rând, trebuie să știți că rața are o carne slabă, ca cea de pui. Aceasta se referă în special la cantitatea de fibre musculare prezente în carne.  

Trebuie avut în vedere, însă, că pielea raței este mult mai grasă decât a altor păsări, așa că este de preferat să o îndepărtați înainte de a o găti. În acest fel, vom reduce considerabil aportul caloric, de grăsimi saturate și de colesterol. Va fi un fel de mâncare mult mai sănătos.
Din aceste motive se recomandă consumul de carne de rață în cantități moderate și cu pielea îndepărtată în cadrul unei diete mediteraneene echilibrate.

Rață în sos este preparatul mediteraneean de astăzi.
Acest fel de mâncare este gătit pe bază de rață de curte și aparține preparatelor din bucătăria andaluză tradițională. Ca regulă generală, se consumă în principal pe tot parcursul anului și este de obicei servit mesenilor ca al doilea fel.

Tăiați rața în bucăți și prăjiți-o într-o cratiță cu ulei de măsline până când toate bucățile devin aurii. Scoatem carnea și o rezervăm, având grijă să o ținem caldă.
În același ulei, călim usturoiul și ceapa tocate. Când totul este poșat, adaugăm ardeii tocați și continuăm frigerea la foc mediu spre mic. Dupa câteva minute punem o roșie rasă.
Amestecăm bine și presărăm cimbru, busuioc, vin roșu și un pahar mare de apă. Lăsăm să fiarbă și potrivim după gust cu sare.

La sfârsit întoarcem carnea de rață în cratiță, punem o mână bună de ciuperci întregi și lăsăm să bolborosească liniștit încă 45 de minute. Serviți cu poftă cu o garnitură de cartofi sau o salată de varză și cu puțină pâine proaspătă, moale și caldă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sevilla.abc.es)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano