Ascultă Radio România Reșița Live

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Articol editat de Radio Resita, 19 ianuarie 2024, 10:00

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Caras cu smântână este preparatul delicios din bucătăria poloneză, ucraineană și rusă.
„Unde nu există știucă, carasul este stăpân”, spun pescarii ucrainieni. Una dintre cele mai faimoase, populare și destul de accesibile preparate din pește este carasul prăjit, apoi înecat în smântână și copt.
Carasul este un pește foarte gustos, dar dacă este prins în baltă are un miros specific. Din această cauză, carasul este de obicei gătit cu condimente. Cel sălbatic nu are miros de mâl sau alge. Dacă carasul are dimensiuni destul de mari, poate fi umplut, de exemplu, cu orez și ouă.
Rețetele de caras sunt de obicei destul de simple. Eroul poveștii lui Cehov „Sirena” a spus: „Dintre peștii tăcuți, cel mai bun este carasul prăjit în smântână; doar să nu miroase a noroi și să fie delicat, trebuie să-l ții în lapte o zi întreagă.”

Ingrediente necesare pentru Caras cu smântână:
– un caras de un kg întreg
– o cană de smântână cu cel puțin 30% grăsime
– un pahar de lapte
– 5 linguri de unt
– sare, piper și o jumătate de legătură de mărar.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Curățăm carasul, îl clătim bine în apă rece și îl uscăm cu prosoape de hârtie. Ungem carasul pe toate părțile cu unt topit, sare și piper. Tăiem ceapa în rondele subțiri și tocăm mărunt mărarul.
Punem peștele și ceapa pregătite într-un vas de fontă sau într-o tigaie antiaderentă. Introducem recipientul neacoperit în cuptorul preîncălzit și coacem până se rumeneste, aproximativ 15 minute.

Amestecăm smântâna cu laptele și reglăm cu sare după gust. Turnăm acest amestec peste caras punem vasul din nou în cuptor. Gătim până se îngroașă sosul, aproximativ 20 de minute.

Se servește carasul presărat cu mărar tocat și cu o mămăligă alături. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisineaz.com)

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 22 noiembrie 2024, 07:30

Frigărui de creveți și scoici

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Frigărui de creveți și scoici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 21 noiembrie 2024, 07:30

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort galez
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 20 noiembrie 2024, 07:29

Kofta de pui

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Kofta de pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez