În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Articol editat de Radio Resita, 19 ianuarie 2024, 10:00
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Caras cu smântână este preparatul delicios din bucătăria poloneză, ucraineană și rusă.
„Unde nu există știucă, carasul este stăpân”, spun pescarii ucrainieni. Una dintre cele mai faimoase, populare și destul de accesibile preparate din pește este carasul prăjit, apoi înecat în smântână și copt.
Carasul este un pește foarte gustos, dar dacă este prins în baltă are un miros specific. Din această cauză, carasul este de obicei gătit cu condimente. Cel sălbatic nu are miros de mâl sau alge. Dacă carasul are dimensiuni destul de mari, poate fi umplut, de exemplu, cu orez și ouă.
Rețetele de caras sunt de obicei destul de simple. Eroul poveștii lui Cehov „Sirena” a spus: „Dintre peștii tăcuți, cel mai bun este carasul prăjit în smântână; doar să nu miroase a noroi și să fie delicat, trebuie să-l ții în lapte o zi întreagă.”
Ingrediente necesare pentru Caras cu smântână:
– un caras de un kg întreg
– o cană de smântână cu cel puțin 30% grăsime
– un pahar de lapte
– 5 linguri de unt
– sare, piper și o jumătate de legătură de mărar.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Curățăm carasul, îl clătim bine în apă rece și îl uscăm cu prosoape de hârtie. Ungem carasul pe toate părțile cu unt topit, sare și piper. Tăiem ceapa în rondele subțiri și tocăm mărunt mărarul.
Punem peștele și ceapa pregătite într-un vas de fontă sau într-o tigaie antiaderentă. Introducem recipientul neacoperit în cuptorul preîncălzit și coacem până se rumeneste, aproximativ 15 minute.
Amestecăm smântâna cu laptele și reglăm cu sare după gust. Turnăm acest amestec peste caras punem vasul din nou în cuptor. Gătim până se îngroașă sosul, aproximativ 20 de minute.
Se servește carasul presărat cu mărar tocat și cu o mămăligă alături. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun