Gratinatul de fructe de mare
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Articol editat de Radio Resita, 12 ianuarie 2024, 06:00
În seria de rețete magice Gratinatul de fructe de mare nu are egal. Încercați acest clasic al bucătăriei columbiene, o caserolă cu creveți, calmar, midii și crab.
Pregătim un amestec de roșii zdrobite. Ne trebuie:
– o roșie
– o ceapă verde
– un cățel de usturoi decojit
Pentru sosul Sofrito avem nevoie de:
– două linguri de ulei de măsline
– jumătate de cațel de usturoi, curățat de coajă și tocat mărunt
– o ceapă roșie tocată mărunt
– 3 linguri de pastă de tomate
– un ardei roșu, tăiat cubulețe
– o tulpină de Apio rasă
– un morcov decojit și ras
– câteva crenguțe de oregano, frunze și tulpini tăiate grosier
– două cepe verzi feliate
– o jumătate de cană de coriandru, frunze și tulpini tăiate grosier
– 5 creveți mari decojiți și 10 mai mici
– 4 midii proaspete
– 6 inele de calamar
– 2 gheare de crab
– 600 de ml de lapte de cocos
– 30 ml de vin alb
– ulei de rapiță pentru prajit
– 5 roșii.
Așezăm o oală mare în care punem suficient ulei și îl încălzim la 180 de grade Celsius.
Curățăm roșiile și le tăiem rondele de aproximativ 4 cm grosime. Transferăm feliile de roșii în uleiul încins și le prăjim aproximativ 4 până la 5 minute.
Scoatem roșiile din ulei și le lăsăm să stea un minut.
Folosind dosul unei linguri sau fundul unei cratițe grele, zdrobim feliile de roșii, le punem în uleiul încins și le prăjim încă două- trei minute. Scoatem roșiile, le scurgem pe prosoape de hârtie și le asezonăm cu sare după gust.
Punem roșia, ceapa verde și cățelul întreg de usturoi în bolul unui robot de bucătărie. Se amestecă pentru a obține o pastă tare. Punem deoparte.
Într-o tigaie cu laturi înalte, încălzim uleiul de măsline la foc mediu spre mare. Adăugăm usturoiul tocat și îl prăjim aproximativ 30 de secunde. Adaugăm ceapa și o călim câteva minute. Punem pasta de rosii, ardeiul, amestecul de roșii zdrobite, țelina, morcovul, oregano, ceapa verde tocată și coriandrul. Gătim la foc mic timp de 5 minute sau până când amestecul nu mai are lichid.
Adaugăm creveții curățați în tigaie. Lasăm să se gătească în sofrito timp de 10 minute. Adăugăm scoicile în tigaie. Lăsăm pe foc încă jumătate de minut înainte de a adăuga fructele de mare rămase (fără inelele de calmar). Mai lăsăm pe foc încă două minute.
Turnăm laptele de cocos și avem grijă să acopere complet fructele de mare. Se mai fierbe timp de 5 minute, sau până când fructele de mare sunt gătite. Acum punem inelele de calamar și mai gătim un minut. Atentie, calamarul se gătește foarte repede. Turnăm vinul alb, amestecăm bine și se continuă fierberea încă un minut. Luăm tigaia de pe foc și ornăm cu coriandru și felii de lămâie. Servim imediat cu roșiile zdrobite și prăjite.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine! (cuisineaz.com)
Sâmbătă- rețetă mediteraneeană
Bună dimineața. Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Cuscus mediteranean cu pui vă propun astăzi.
Roșii, capere, măsline, brânză feta și celelalte ingrediente ale acestei rețete ne vor teleporta, cel puțin cu mintea, la Mediterana. Cuscusul mediteraneean cu pui este un preparat cu un caracter puternic, ușor de preparat și necesită doar o jumătate de oră de gătire.
Ingrediente folosite:
– 300 de gr de piept de pui
– 150 de gr de cuscus
– 250 de gr de roșii cherry
– 10 măsline negre
– 100 de gr de brânză feta
– o lingură de capere scurse
– câte o jumătate de linguriță de oregano și busuioc
– o lingură de ulei de măsline
– doi căței de usturoi
– 300 de ml de bulion de legume
– sucul de la o jumătate de lămâie
– o lingură de oțet de mere
– o alta de pătrunjel tocat
– sare de mare și piper negru.
Într-un castron mare de salată, punem roșiile tăiate în jumătate, măslinele fără sâmburi și feliate, brânza feta mărunțită, caperele, oregano, busuioc și piper negru.
Tăiem pieptul de pui în cuburi, punem sare și piper negru măcinat.
Încingem uleiul într-o tigaie mare și adâncă și prăjim puiul până devine auriu. În ultimul minut punem usturoiul și amestecăm puțin, apoi transferăm totul într-un bol.
Turnăm bulionul de legume în tigaia în care am prăjit carnea, mărim focul și lăsăm să fiarbă. Punem cuscusul, acoperim tigaia pe care o luăm de pe foc și lăsăm să se hidrateze aproximativ 10 minute.
Amestecăm cuscusul cu o furculiță pentru a-l desface, apoi îl adăugăm în bolul cu celelalte ingrediente.
Se toarnă peste sucul de lămâie și oțetul de mere și se amestecă bine. Presărăm pătrunjel tocat și servim imediat.
Puteți înlocui puiul cu creveți mari sau bucăți de ton și puteți folosi quinoa în loc de cușcuș.
Bucurați-vă de ce ați preparat! Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun