La credincioşii romano-catolici din Dieceza de Timişoara a început sfinţirea caselor: Preotul locului decide când şi cum se va desfăşura binecuvântarea locuinţelor!
Conform tradiţiei, din primele zile ale noului an, slujitorii sfintelor altare, merg şi sfinţesc locuinţele credincioşilor prin stropire cu apă sfinţită, vestind astfel Botezul Domnului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 ianuarie 2024, 12:00 / actualizat: 3 ianuarie 2024, 16:44
Conform părintelui vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Monsignior Johann Dirschl şi anul acesta modalităţile de sfinţire a locuinţelor sunt lăsate la libera alegere a parohului locului. Acesta va decide cum şi când se va desfăşura acest demers strămoşesc la nivelul fiecărei biserici catolice de pe raza Diecezei de Timişoara şi va acţiona în consecinţă, a mai subliniat Monsignior Johann Dirschl pentru Radio Reşiţa:
„Parohul împreună cu consiliul bisericesc poate să hotărască pentru parohia lui dacă se merge clasic așa cum s-a mers şi până acum, în doi, să se intre în casă și să se facă rugăciunea și binecuvântare casei. Apă sfințită și iconițele se binecuvântează în biserică, iar sfinţirea casei poate fi reluată şi în jurul Paștelui sau în vară sau dacă nici atunci nu e posibil anul viitor„.
Părintele vicar general Johann Dirschl a mai precizat că, sfinţirea apei la nivelul bisericilor romano-catolice de pe raza Diecezei de Timişoara se va desfăşura şi anul acesta în seara zilei de vineri, 5 ianuarie după slujba de seară. În acest sens credincioşii pot merge cu recipiente la ei pentru a primi aghiazma.
De ce este bine să primească credincioşii preotul în casă la începutul anului calendaristic, Monsignior Johann Dirschl:
„Este un obicei străvechi ca la începutul anului să se meargă din casă în casă și să fie binecuvântate. Amintim de faptul că, cei trei crai, cei trei magi de la Răsărit au venit și l-au vizitat pe Isus şi i-au adus daruri. O astfel de amintire este și această vizită, făcută la casele noastre de către preoţi, însoţiţi de ministanți, de cantori sau după obiceiul locului și de alți oameni în care cu apă sfințită se binecuvântează camerele unde gazda dorește să primească preotul, se fac rugăciuni, se dă cu tămâie și astfel să alungă lucurile rele și se binecuvintează casa pentru un nou an. Apa care se folosește la binecuvântarea caselor, ca și creta şi tămâia se binecuvântează în 6 ianuarie la sărbătoare Epifaniei Domnului. Este un obicei frumos, un obicei pe care creştinii îl apreciază mult și preotul cu plăcere merge la acei oameni care așteaptă să fie binecuvântată casa„.
Pe raza municipiului Reşiţa, sfinţirea caselor credincioşilor se desfăşoară în perioada 3-14 ianuarie 2024, conform programărilor parohilor.
Sursa foto: Corina Bouda