ISU Caraş-Severin a aplicat unităţilor turistice 21 de avertismente și 24 de amenzi
În contextul evenimentelor prilejuite de trecerea dintre ani, Inspectoratul pentru Situații de Urgențe „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va monitoriza permanent dinamica intervențiilor, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.
Articol editat de Daiana Rosca, 31 decembrie 2023, 13:09 / actualizat: 1 ianuarie 2024, 14:48
Din acest punct de vedere, precizăm faptul că o atenție sporită este acordată prevenirii situațiilor de urgență, astfel că inspectorii ISU Caraș-Severin au desfășurat în cursul zilei de ieri 8 controale la unitățile de turism și alimentație publică, unde se așteaptă un număr mare de persoane, în urma cărora au fost aplicate 21 de avertismente și 24 de amenzi în cuantuam de 28 000 lei.
De asemenea, pentru ca trecerea în noul să nu fie umbrită de producerea unor evenimente nedorite, recomandăm populației să respecte câteva măsuri minime de prevenire a incendiilor:
1. Păstrarea căilor de acces și intervenție în caz de incendiu libere și în stare de utilizare optimă.
2. Asigurarea modalității de avertizare-alarmare a participanților în cazul producerii unei situații de urgență.
3. Asigurarea condițiilor pentru evacuarea în caz de incendiu a participanților.
4. Asigurarea funcționării sistemelor și a instalațiilor de protecție împotriva incendiilor, după caz (hidranți, instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu) care echipează construcțiile și asigurarea marcării acestora.
5. Asigurarea accesului la mijloacele tehnice de primă intervenție în caz de incendiu – (stingătoare, hidranții interiori de incendiu).
6. Asigurarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și utilitare aferente construcției. În urma analizării situației operative din zona de competență, au fost stabilite locațiile în care va avea loc asigurarea în teren a măsurilor specifice de prevenire, și la nevoie stingere a incendiilor, precum și de intervenție operativă în cazul în care se impune, de către subunitățile de intervenție cu ocazia programelor speciale organizate de Revelion, astfel: – o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița va fi prezentă în Centrul Civic din Reșița; – o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș va fi prezentă în Piața Revoluției din Caransebeș; – o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Moldova Nouă va fi prezentă pe faleza Dunării din Moldova Nouă.
Sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie alături de familie și prieteni, iar în această perioadă a anului și, în special, în noaptea de Revelion, multe persoane aleg să folosească artificiile și petardele în scop de divertisment, care utilizate necorespunzător pot fi foarte periculoase.
Având în vedere caracteristicile materialelor explozive și riscul pe care îl implică utilizarea acestora, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin recomandă cetățenilor:
• 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑖𝑒𝑧𝑒 𝑐𝑢 𝑎𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑚𝑎̆𝑠𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑐𝑢𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒 𝑎𝑚𝑏𝑎𝑙𝑎𝑗 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑒𝑧𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑖𝑟𝑜𝑡𝑒ℎ𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒𝑓𝑒𝑐𝑡𝑒;
• 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑣𝑒𝑔ℎ𝑒𝑧𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑒𝑧𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎 𝑚𝑖𝑗𝑙𝑜𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑖𝑟𝑜𝑡𝑒ℎ𝑛𝑖𝑐𝑒;
• 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑒𝑧𝑒 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑖𝑙𝑒, 𝑝𝑒𝑡𝑎𝑟𝑑𝑒𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙𝑡𝑒 𝑚𝑖𝑗𝑙𝑜𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑖𝑟𝑜𝑡𝑒ℎ𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆𝑝𝑒𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑖𝑠𝑒, 𝑏𝑎𝑙𝑐𝑜𝑎𝑛𝑒, ℎ𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑏𝑙𝑜𝑐 𝑠̦𝑖 𝑝𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑎𝑠𝑒. 𝐴𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖 𝑠𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑑𝑒𝑠𝑓𝑎̆𝑠̧𝑢𝑟𝑎 𝑖̂𝑛 𝑠𝑡𝑟𝑖𝑐𝑡𝑎̆ 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑙𝑒𝑔𝑖𝑠𝑙𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑔𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑖̂𝑛 𝑎𝑒𝑟 𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟, 𝑙𝑎 𝑑𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡̧𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡̧𝑎̆ 𝑓𝑎𝑡̧𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖, 𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑖, 𝑎𝑟𝑏𝑜𝑟𝑖 𝑠̧𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑣𝑒ℎ𝑖𝑐𝑢𝑙𝑒;
• 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑙𝑒 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑒𝑧𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎𝑢 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎 𝑎𝑐𝑐𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎, 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑖̂𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎̆ 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑏𝑢𝑠𝑡𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑛𝑑𝑖𝑖.