Colindul austriac de Crăciun “Silent Night” este cântecul cu cele mai multe coveruri din istorie
Vă place “Silent Night”? Există peste 3.700 de cover-uri ale acestui cântec, scrie Washington Post.
Articol editat de Valentina Adam, 26 decembrie 2023, 00:12
Colindul austriac de Crăciun din secolul al XIX-lea a fost preluat de atât de multe ori de atât de mulți artiști încât, dacă luați cele 2 minute și 40 de secunde ale versiunii lui Bing Crosby din 1942 ca un fel de durată medie, ați putea asculta “Silent Night” non-stop timp de o săptămână fără să repetați o versiune.
Există mai mult de 3.700 de interpretări ale melodiei “Silent Night”, ceea ce o face să fie cel mai preluat cântec din toate timpurile, potrivit bazei de date online SecondHandSongs.com.
Pe locul al doilea, la mare distanță, se află aria “Summertime” (peste 2.300 de coveruri) din opera Porgy and Bess a lui George Gershwin, iar un alt hit de sărbători, “White Christmas”, se află pe locul al treilea, cu peste 2.100 de coveruri.
Cântăreți de operă, coruri, cântăreți de croazetă, dive pop, ansambluri de jazz și chiar trupe de surf și punk au reinterpretat “Silent Night”. Au cântat-o în sute de limbi, inclusiv în gaelică, arabă, swahili și japoneză.
Sarah Eyerly, profesor asociat de muzicologie la Florida State University, spune că versurile, scrise inițial în 1816, sunt esențiale pentru atractivitatea compoziției.
“Cred că există ceva profund semnificativ în textul cântecului care vorbește cu adevărat despre aceste tipuri de circumstanțe care rezonează cu oamenii într-un mod care transcende mesajele creștine, transcende celebrarea Crăciunului”, a spus Eyerly. “Este într-adevăr un fel de sentiment de speranță și pace universală”.
George Plasketes, profesor de studii media și cultură populară la Universitatea Auburn, a numit cântecul “aproape ca o mâncare reconfortantă”. La fel ca “Amazing Grace”, a spus el, “Silent Night” este una dintre acele melodii care se imprimă în fiecare generație, nu doar datorită versurilor, ci și melodiei.
Artiști celebri din toate epocile au cântat-o: Frank Sinatra în anii ’40, The Temptations și Simon & Garfunkel în anii ’60, Boyz II Men și regina sărbătorilor Mariah Carey în anii ’90 și, cel mai recent, Taylor Swift și Dolly Parton. Trei dintre cover-uri au ajuns în Billboard Top 100: versiunea lui Bing Crosby a atins vârful în 1960, cea a lui Mahalia Jackson în 1962 și cea a lui Carrie Underwood în 2021.
Aproape o treime din coverurile “Silent Night” din baza de date SecondHandSongs.com sunt instrumentale.
Melodia și structura recognoscibilă a “Silent Night” este “menită să imite cântecele pescarilor italieni”, a declarat Eyerly.
Acest stil de muzică, cunoscut sub numele de siciliana, este ușor de memorat și de cântat, potrivit lui Eyerly. “Iar atunci când îl cânți sau îl cânți, dă senzația apei de valuri care se rostogolesc efectiv și sunetele ritmice ale apei”.
Eyerly spune că modelul ritmic al cântecului face dificilă abaterea de la el fără a face cântecul de nerecunoscut.
“Acest tipar este atât de puternic încât chiar suprascrie alte interpretări muzicale”, spune Eyerly.
Cu toate acestea, muzicienii au abordat “Silent Night” din mai multe genuri diferite. “Întotdeauna devine amuzant când cineva îl face [un cântec de sărbătoare] country, sau rock, sau Motown, sau soul”, a spus Plasketes.
El explică faptul că aceste cover-uri într-o voce diferită, cu un alt instrument, într-un alt loc sau într-un alt timp, “pot ajuta la menținerea lor proaspătă și atrăgătoare” sau, în alte cazuri, “mai puțin atrăgătoare, în funcție de interpretare”.