Medicii diabetologi îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi de sărbători
Deşi sunt cele mai apreciate mâncăruri de Crăciun, printre ele numărându-se salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, caltabosul, cârnaţii sau ouale umplute, acestea sunt şi cele mai puţin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul.
Articol editat de Daiana Rosca, 23 decembrie 2023, 16:34
De sărbători, putem gusta orice, dar NU oricât. Putem mânca friptură de porc, carnaţi, tobă, caltaboş, dar toate însumate să nu depăşească 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru că alimentaţia să fie una mai echilibrata. Supele şi ciorbele de zarzavat determină o saţietate precoce şi ne ajută sa limităm cantitatea de alimente pe care o mâncăm si astfel să evitam abuzul alimentar.
Iar, atunci când vorbim de “vedetele” mesei de Craciun, trebuie să avem şi mai mare grijă. Mai bine puţin şi mai diversificat. Şi vorbim de sarmalele, care ar fi bine să fie făcute cu carne slabă, iar salata de boeuf ar fi de preferat să nu aibă maioneză (acesta poate fi înlocuită cu iaurt).
La desert putem gusta cozonac sau prajituri (se pot folosi indulcitori sau stevie în loc de zahar), dar în cantitate moderată. Deşi, mai bine alegem un fruct.
Apoi, o plimbare în aer liber, de măcar jumatate de ora după fiecare masă, ne va face sa ne simţim mai bine şi să evităm senzaţia de: „am mâncat prea mult, nu mai pot“.
Dar cel mai important lucru este că, indiferent ce alegem să mâncăm, dacă suferim de o boală cronică, să nu intrerupem medicaţia, ne-a transmis dr. Irina Goga- medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Şi medicul de boli de nutriţie şi diabet, Caius Diaconescu îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi în această perioadă pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive.