Rolf Bossert elogiat la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa – şcoala în care a învăţat şi s-a format
În ajunul zilei de 16 decembrie în care poetul german şi profesorul Rolf Gunter Bossert ar fi împlinit 71 de ani, acesta s-a întors simbolic acasă la Reşiţa de unde a plecat în pribegie în anii tinereţii, din cauza regimului comunist din acele vremuri.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 decembrie 2023, 19:00 / actualizat: 19 decembrie 2023, 0:04
Acesta a revenit pe meleagurile natale prin intermediul unei plăci comemorative, realizate de artiştii plastici Lumi Mihai şi Mugur Grosu, amplasată pe clădirea Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz”, şcoală în care a învăţat şi s-a format omul de cultură Rolf Gunter Bossert.
Din iniţiativa consilierului cultural al Primăriei Reşiţa, Dorinel Hotnogu, placa comemorativă a fost realizată de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi finanţată de Municipiul Reşiţa prin Granturile Culturale 2023, a subliniat acesta pentru Radio Reşiţa:
Directorul adjunct al unităţii de învăţămânţ profesor Sonia Maria Chwoika a subliniat pentru postul nostru că amplasarea acestei plăci comemorative aduce un plus valoare celei mai vechi şcoli din Reşiţa la care au studiat personalităţi marcante ale vieţii culturale, educaţionale, ştiinţifice, economice şi sociale ale ţării şi lumii, printre care şi Rolf Gunter Bossert:
Prezent la evenimentul consumat într-un cadru restrâns a fost şi jurnalistul reşiţean Werner Kremm, prieten şi coleg de breaslă cu Rolf Gunter Bossert, care şi-a amintit cu plăcere de acesta din anii tinereţii:
Amintim că, faţada Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa este mai „bogată” cu o placă comemorativă, realizată din metal şi luminată la lăsarea întunericului, pe care sunt gravate bilingv versurile poeziei „Prima zi de şcoală”, semnată de Rolf Gunter Bossert şi tradusă de Nora Iuga.
Evenimentul dedicat poetului şi omului de cultură reşiţean, Rolf Gunter Bossert, trecut la cele veşnice în 1986 la Frankfurt am Main, a fost susţinută de Organizaţia Lions Onix Reşiţa.
***
Ştirea iniţială:
Poetul şi omul de cultură german, Rolf Bossert, născut la Reşiţa în 16 decembrie 1952 s-a întors simbolic acasă după 71 de ani.
Fațada Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din municipiul de pe Bârzava va fi mai bogată de astăzi cu o placă comemorativă de metal, luminată noaptea.
Placa a fost realizată de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi a fost finanțată de Municipiul Reșița prin Granturile Culturale 2023.
Inaugurarea plăcii comemorative se va desfăşura vineri, 15 decembrie de la ora 16.45.