Rugăciuni de mulțumire, de Ziua Națională, la Catedrala episcopală din Caransebeș
Vineri, 1 decembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Caransebeș, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat o slujbă de Tedeum ce a cuprins rugăciuni de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 decembrie 2023, 17:00 / actualizat: 4 decembrie 2023, 13:38
„Îi mulțumim lui Dumnezeu și în celelalte zile, 9 și 10 mai, praznicul Înălțării Domnului și Ziua eroilor, Ziua drapelului, Ziua limbii române, Ziua armatei, dar mai ales la 1 decembrie suntem datori să ne adunăm în biserici și s-a dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra poporului român din cele mai vechi timpuri până astăzi. Istoricii creștini recunosc că poporul român este o minune, românii au rezistat aici secole de-a rândul înconjurați de Imperii și astăzi cu ajutorul lui Dumnezeu rezistăm, nu în estul Europei, ci în centrul Europei, pentru că România se află în centrul bătrânului Continent. Moșii și strămoșii noștri s-au rugat neîncetat și iată rugăciunile înaintașilor ne-au ținut stăpâni peste aceste meleaguri”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian după sfânta slujbă.
„Fără Dumnezeu nu putem face nimic și astăzi ne-am adunat în primul rând la rugăciune, la această slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu de Ziua națională a țării noastre, dar suntem chemați în fiecare zi la lucrare responsabilă și rugăciune pentru țara noastră și pentru poporul nostru. De aceea dictonul «Ora et Labora» nu este valabil doar pentru monahi, ci acest dicton este valabil și mereu actual pentru toți românii care locuiesc în spațiul acesta carpato-danubiano-pontic”, a mai spus Părintele Episcop.
Evenimentul a continuat pe esplanada sfântului locaș unde au fost expuse alocuțiuni cu acest prilej din partea autorităților locale, după care au fost depuse flori, atât la statuia episcopului Miron Cristea, cât și la Crucea Identității Naționale.
După acest moment, grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Adela Jurchescu au susținut un concert de cântece patriotice, iar Ansamblul „Junii Gugulani” au prezentat o suită de dansuri tradiționale din Banatul de Munte în fața Catedralei. Au participat oameni de toate vârstele, preoți, autorități centrale, județene și locale, conducători de instituții din Caransebeș, oameni de cultură, profesori, precum și copii și tineri ce au purtat stegulețe tricolore, cu toții dorind să fie alături de România la această sărbătoare. (arhidiac. Pavel Canea)