Ascultă Radio România Reșița Live

Caraşovenii participă la tradiția cârnaților de Nădlac, de la festivalul-concurs „D’ale Porcului”

Brandul de carne de porc 100% românesc s-a aliat cu diplomatul culinar Romana Rista într-un proiect de conservare a patrimoniului gastronomic multietnic și multicultural.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 noiembrie 2023, 21:31 / actualizat: 4 decembrie 2023, 18:56

Pentru promovarea specificului local, în cadrul festivalului-concurs „D’Ale Porcului”, eveniment desfășurat în perioada 2-3 decembrie 2023 în Oradea, echipa orașului arădean Nădlac este invitată să ofere un moment de „zestre culinară” cu cârnați şi boia de Nădlac și preparați din carne proaspătă de porc, crescut în România.

Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista va avea loc între orele 13:30 și 14:30, la Festivalul-concurs „D’ale Porcului 2023”, care va avea loc în parcarea unui supermarket de pe Calea Aradului.

Ajuns la a zecea ediție, festivalul  „D’ale porcului” atrage anual concurenți din comunități locale din întreaga ţară, dar şi din Banat (n.r. şi din comunităţile croate din Caraş-Severin), dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

Faptul că un producător cu tradiție sprijină din mijlocul comunităților păstrarea tradițiilor, care încet-încet se pierd și la noi în țară, este o acțiune deosebit de importantă pentru conservarea patrimoniului culinar multietnic și multicultural care merită cunoscut public”, consideră Romana Rista, diplomat culinar. „Am propus această acțiune de „zestre culinară” – în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc”, susține Romana Rista într-un interviu acordat în exclusivitate Radio Reşiţa.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac din carne proaspătă de porc, pregătiți la fața locului de către echipa orașului arădean, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La festivalul-concurs „D’ale Porcului” organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și toroș-pomana ăorcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România.

Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor”, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits”.

Diplomatul culinar – Romana Rista este cunoscut publicului sub brandul „Fata care Gătește cu Flori”, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Surse foto: ghidulbanatului.ro, Petru Lugojan

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin
Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin
Agricultură luni, 18 noiembrie 2024, 11:31

Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin

Declinul apiculturii cărăşene, sporeşte disperarea crescătorilor de albine din judeţ. Dacă în anii precedenţi apicultorii au avut totuşi...

Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin
AFIR: Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații în exploataţiile agricole, lansat în dezbatere publică
Agricultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:46

AFIR: Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații în exploataţiile agricole, lansat în dezbatere publică

AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de...

AFIR: Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații în exploataţiile agricole, lansat în dezbatere publică
Agricultură duminică, 10 noiembrie 2024, 12:20

Termen prelungit pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor

Termen prelungit cu o săptămână pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor. Potenţialii beneficiari pot depune cereri până în 18...

Termen prelungit pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor
Agricultură vineri, 8 noiembrie 2024, 21:08

În Caraş-Severin campania semănăturilor de toamnă a ajuns la final

Din punct de vedere agricol, deşi secetos, anul 2024 a fost unul extrem de bogat în cea ce priveşte producţia legumelor şi a fructelor. La...

În Caraş-Severin campania semănăturilor de toamnă a ajuns la final
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 21:34

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate

Legumicultorii trebuie să se grăbească dacă vor să beneficieze de programele de minimis destinate culturii legumelor în spaţii protejate....

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate
Agricultură luni, 4 noiembrie 2024, 16:19

Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon

Deşi statisticile la nivel naţional arată că, producția de varză a fost mai slabă anul acesta din cauza secetei, în Banat nu a fost deloc...

Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon