La mulți (f)ani, Ilie Stepan!
A schimbat modul de a face muzică în România, astăzi schimbă prefixul vârstei, 70 de ani.
Articol editat de Anca Bălălău, 24 noiembrie 2023, 20:54
Bănățean authentic, Ilie Stepan s-a născut pe 24 noiembrie 1953 în Caransebeș și la vârsta de un an, s-a mutat cu familia la Lugoj și din 1961 în Timișoara, tatăl său gândind că Timișoara este un oraș mare, care avea potențial pentru fiul său să-I ofere șansele unei cariere.
Ideea de a face muzică a fost inspirată după vizionarea filmului „Tinerii” la cinematograful Victoria din Timișoara.
În calitate de compozitor, ghitarist, instrumentist (vioară, pian, blockflöte, percuţie, midi-programming), inginer de sunet, orchestrator, autor şi producător de proiecte muzicale., a pus capitala Banatului Timișoara pe harta muzicală europeană!
Membru fondator şi lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation. Iniţiator, împreună cu Horea Crişovan, al proiectului de ghitară acustică „Anotimpurile ghitării”.
A compus muzică pentru peste 100 de spectacole de teatru şi peste 50 de filme documentare şi de televiziune. Peste 1.000 de concerte cîntate în întreaga carieră, în diferite formule.
În premieră în România, a realizat cu PRO Musica prima operă folk (Creanga de cireş), primul concert rock în aer liber într-un spital de psihiatrie (Jebel, 1980), primul concert rock în aer liber într-un penitenciar (Timişoara, 2015).
Ilie Stepan este primul muzician din România care, pe 20 decembrie 1989, a cîntat (alături de Vasile Dolga) la Timişoara împotriva regimului dictatorial al lui Ceauşescu. Este autorul cîntecului „Timişoara”, considerat „Imnul Revoluţiei Române” de la Timişoara, devenit ulterior imnul municipiului Timişoara. Piesa sa „Şahul păcii” (1988) este imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret.
Este membru de onoare al Societăţii „Timişoara”, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.
Boem, modest și discret, cu plete de când se știe și barbă sură de niște ani, artist complet și „conservator” în ceea ce privește universul sonor al muzicii pop-rock, muzicianul Ilie Stepan este una din legendele rock-ului românesc, al cărui nume se leagă de Pro Musica, de crearea celui mai frumos Imn al Revoluției din 1989 și de activitatea sa în grupul Stepan Project.
Din Banatul său de Munte, unde a văzut lumina zilei, îi transmitem prețuirea noastră într-un sincer La Mulți Ani!
Foto Facebook/Ilie Stepan