Ascultă Radio România Reșița Live

Tiramisu marca chef Massimo Botura

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tiramisu marca chef Massimo Botura

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:28

Cred că sunt puțini oameni care să nu fi gustat o prăjitură cremoasă lejeră și proaspătă. Tiramisu, care înseamnă ”trage-mă sus” este o prajitura autentică din peninsulă conform La Cucina Italiana.  
Tiramisu ar putea fi numit și „tirame sù”, având în vedere că desertul are ca loc de naștere Treviso. Totul a început cu „sbatudin”, un desert sărac și energic făcut din gălbenuș de ou bătut cu zahăr, destinat în special copiilor, bătrânilor și convalescenților. La sfârșitul anilor 1960, actorul, regizorul și gastronomul Giuseppe Maffioli a publicat o carte, La cucina trevigiana, în care descria obiceiul venețian de a consuma zabaione împreună cu frișcă și biscuiți uscați numiți baicoli. Atunci patiserii din Treviso au lucrat pentru a scoate un desert cu adevărat special din acel „sbatudin”. Care va vedea lumina în 1970, după cum a mărturisit însuși Maffioli în primul număr al revistei Vin Veneto, pe care a fondat-o în  anul 1981. Tot el a spus că prăjitura fost vandută pentru prima dată în restaurantul Alle Beccherie de un anume patiser pe nume Loly Linguanotto.

Pentru astăzi vă invit la un Tiramisu marca chef Massimo Botura, unul dintre cei mai apreciați și galonați bucătari de pe mapamond. De la el am aflat cum se prepară Tiramisu Limoncello.

Ca ingrediente pentru siropul de limoncello avem nevoie de:
– 3 căni de limoncello
– 3  cani treisfert de apa
– o cană de zahăr
– 9 linguri de suc de lămâie

Tiramisu îl preparăm din:
– 144 de pișcoturi
– 4 sau 5 cutii de brânză mascarpone
– 5 sau 6 lămâi
– o cană de limoncello
– 12 linguri de suc de lamaie
– 6 cești de smântână pentru frișcă
– o cană zahăr granulat

Pentru toping vom lua:
– 3 căni de smântână pentru frișcă
– între 6 și 9 linguri de zahăr pudră (în funcție de gustul fiecăruia)
– 3 lămâi cu coajă

La început pregătim siropul de limoncello. Într-o cratiță mică, amestecăm la foc mediu spre mic apa și zahărul până când se dizolvă. Luăm de pe foc și adăugăm limoncello și sucul de lămâie. Turnăm siropul într-un bol puțin adânc și  lăsăm deoparte să se răcească puțin.

Trecem la Tiramisu. Într-un castron mare sau în bolul unui mixer cu platou amestecăm brânza mascarpone la viteză medie spre mică până se slăbește, aproximativ 30 de secunde. Păstrăm o cutie de mascarpone intactă.
Adăugăm lămâia crudă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm acum limoncello și sucul de lămâie și mixăm până se omogenizează. Aveți grijă să nu bateți prea mult mascarpone pentru că e posibil să se taie, să devină apos. Lăsăm combinația deoparte.
Separat, într-un castron mare sau al unui mixer cu platou, batem smântâna grasă pentru frișcă și zahărul până se întărește.
Luăm aproximativ o treime din frișcă și o amestecăm cu brînza mascarpone mixată. Încorporăm cu grija și restul de friscă până se omogenizează.

Scufundăm pișcoturile pe rând timp de două secunde în sirop. Nu îi înecați prea mult în sirop pentru că trebuie să fie ușor crocanți.
Aranjăm fiecare pișcot într-o tigaie de 9 pe 13 cm. Toate pișcoturile trebuie să fie îndreptate în aceeași direcție, într-un singur strat. Tăiați marginile pentru a se potrivi.
Întindem jumătate din crema de mascarpone peste primul strat de pișcoturi și netezim blatul. Înmuiem pișcoturile rămase, pe rând, și le aranjăm la fel peste cremă. Întindem crema de mascarpone rămasă peste stratul superior de pișcoturi și netezim.
Acoperim vasul cu folie de prospețime și îl lăsăm la frigider peste noapte. Acoperiți cu frișcă suplimentară (dacă doriți) chiar înainte de servire.

Facem toppingul. Batem smântâna grasă și 2-3 linguri de zahăr pudră (în funcție de nivelul de dulceață dorit) într-un castron mare până se întărește.
Punem frișca într-un dispozitiv de ornat torturi cu vârf rotund și presăm frișca deasupra, în rânduri. Presărăm deasupra și coajă de lămâie.

Serviți cu poftă și vă bucurați de Limoncello Tiramisu, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Foto telva.com

Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc