Ascultă Radio România Reșița Live

Tiramisu marca chef Massimo Botura

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tiramisu marca chef Massimo Botura

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:28

Cred că sunt puțini oameni care să nu fi gustat o prăjitură cremoasă lejeră și proaspătă. Tiramisu, care înseamnă ”trage-mă sus” este o prajitura autentică din peninsulă conform La Cucina Italiana.  
Tiramisu ar putea fi numit și „tirame sù”, având în vedere că desertul are ca loc de naștere Treviso. Totul a început cu „sbatudin”, un desert sărac și energic făcut din gălbenuș de ou bătut cu zahăr, destinat în special copiilor, bătrânilor și convalescenților. La sfârșitul anilor 1960, actorul, regizorul și gastronomul Giuseppe Maffioli a publicat o carte, La cucina trevigiana, în care descria obiceiul venețian de a consuma zabaione împreună cu frișcă și biscuiți uscați numiți baicoli. Atunci patiserii din Treviso au lucrat pentru a scoate un desert cu adevărat special din acel „sbatudin”. Care va vedea lumina în 1970, după cum a mărturisit însuși Maffioli în primul număr al revistei Vin Veneto, pe care a fondat-o în  anul 1981. Tot el a spus că prăjitura fost vandută pentru prima dată în restaurantul Alle Beccherie de un anume patiser pe nume Loly Linguanotto.

Pentru astăzi vă invit la un Tiramisu marca chef Massimo Botura, unul dintre cei mai apreciați și galonați bucătari de pe mapamond. De la el am aflat cum se prepară Tiramisu Limoncello.

Ca ingrediente pentru siropul de limoncello avem nevoie de:
– 3 căni de limoncello
– 3  cani treisfert de apa
– o cană de zahăr
– 9 linguri de suc de lămâie

Tiramisu îl preparăm din:
– 144 de pișcoturi
– 4 sau 5 cutii de brânză mascarpone
– 5 sau 6 lămâi
– o cană de limoncello
– 12 linguri de suc de lamaie
– 6 cești de smântână pentru frișcă
– o cană zahăr granulat

Pentru toping vom lua:
– 3 căni de smântână pentru frișcă
– între 6 și 9 linguri de zahăr pudră (în funcție de gustul fiecăruia)
– 3 lămâi cu coajă

La început pregătim siropul de limoncello. Într-o cratiță mică, amestecăm la foc mediu spre mic apa și zahărul până când se dizolvă. Luăm de pe foc și adăugăm limoncello și sucul de lămâie. Turnăm siropul într-un bol puțin adânc și  lăsăm deoparte să se răcească puțin.

Trecem la Tiramisu. Într-un castron mare sau în bolul unui mixer cu platou amestecăm brânza mascarpone la viteză medie spre mică până se slăbește, aproximativ 30 de secunde. Păstrăm o cutie de mascarpone intactă.
Adăugăm lămâia crudă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm acum limoncello și sucul de lămâie și mixăm până se omogenizează. Aveți grijă să nu bateți prea mult mascarpone pentru că e posibil să se taie, să devină apos. Lăsăm combinația deoparte.
Separat, într-un castron mare sau al unui mixer cu platou, batem smântâna grasă pentru frișcă și zahărul până se întărește.
Luăm aproximativ o treime din frișcă și o amestecăm cu brînza mascarpone mixată. Încorporăm cu grija și restul de friscă până se omogenizează.

Scufundăm pișcoturile pe rând timp de două secunde în sirop. Nu îi înecați prea mult în sirop pentru că trebuie să fie ușor crocanți.
Aranjăm fiecare pișcot într-o tigaie de 9 pe 13 cm. Toate pișcoturile trebuie să fie îndreptate în aceeași direcție, într-un singur strat. Tăiați marginile pentru a se potrivi.
Întindem jumătate din crema de mascarpone peste primul strat de pișcoturi și netezim blatul. Înmuiem pișcoturile rămase, pe rând, și le aranjăm la fel peste cremă. Întindem crema de mascarpone rămasă peste stratul superior de pișcoturi și netezim.
Acoperim vasul cu folie de prospețime și îl lăsăm la frigider peste noapte. Acoperiți cu frișcă suplimentară (dacă doriți) chiar înainte de servire.

Facem toppingul. Batem smântâna grasă și 2-3 linguri de zahăr pudră (în funcție de nivelul de dulceață dorit) într-un castron mare până se întărește.
Punem frișca într-un dispozitiv de ornat torturi cu vârf rotund și presăm frișca deasupra, în rânduri. Presărăm deasupra și coajă de lămâie.

Serviți cu poftă și vă bucurați de Limoncello Tiramisu, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Foto telva.com

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine