Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Limbă cu smântână

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească: Limbă cu smântână

Articol editat de Valentina Adam, 5 noiembrie 2023, 09:35

Recomandarea de astăzi este un preparat din limbă.
Limba de vită, vițel sau porc, proaspătă sau afumată, o spalăm bine și o frecăm cu o perie, după care o fierbem pentru a putea îndepărta pielița care o acoperă.

Pentru a fi mai gustoasă se fierbe în apă cu zarzavat: morcov, pătrunjel, țelină, ceapă. Fierberea poate dura și două ore și jumătate. Apa în care a fost fiartă se poate folosi pentru supă de găluște sau pentru ciorbe, dacă i se adaugă două- trei foi de dafin. Limba se pune la fiert în apă rece cu sare. Fierberea se face la foc mic. Limba este fiartă dacă furculița intră ușor în ea și pielița se desprinde în fâșii. Limba are carne fragedă.

Vă invit să gătiți Limbă cu smântână.
Ne trebuie:
– 300 de gr de limbă fiartă
– 30 de gr de făină
– 30 de gr de unt sau 50 de ml de ulei vegetal
– jumătate de litru din supa strecurată în care a fiert limba
– 150 de ml de smântână de gătit
– o lingură de zeamă de lămâie
– sare sau concentrat de supă de legume.

Într-o cratiță de un litru încingem untul sau untdelemnul cu făină, cam un minut, numai cât să se încorporeze. Nu trebuie să se rumenească. Stingem cu jumătate din cantitatea de supă fierbinte. Amestecăm să se desfacă toate cocoloașele, dacă s-au format. Apoi adăugăm restul de supă.
Sosul format trebuie să aibe consistența unei smântâni mai subțiri. Dacă necesită mai adăugăm puțină supă.

Când a dat câteva clocote se ia de pe foc și imediat, cât este fierbinte, o amestecăm împreună cu smântâna. Acum se potrivește gustul cu concentrat de supă sau cu sare și se pune, dacă se dorește, zeamă de lămâie. Ajunge în sos și limba fiartă și tăiată în felii subțiri.

Se servește cu o garnitură de orez sau piure de cartofi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean