Pui waterzooi cu legume
Cum bine știți în fiecare zi de luni descoperim câte o rețetă din gastronomia țărilor Europei. Pe Bătrânul Continent sunt mâncăruri care satisfac cele mai fine gusturi. Cu puține ingrediente, fără să se abuzeze de condimente și mirodenii, bucătăriile europene sunt delicioase, sățioase și pline de arome.
Articol editat de Valentina Adam, 30 octombrie 2023, 06:00
Ne continuăm periplul gastronomic belgian cu provincia Valonia. Gastronomia valonă este una dintre componentele bucătăriei belgiene.
Bucătăria tradițională valonă include, unele dintre cele mai cunoscute produse și rețete. Siropul de mere și pere, brânza Herve și chifteluțe cu sos din carne de iepure fac renumele orașului Liege, care a devenit capitala mâncărurilor gustoase belgiene.
Satele pitorești, orașele pline de istorie și castelele romantice dau Valoniei farmecul ei. În ceea ce privește aromele și savorile, combinația dintre o tradiție culinară solidă și o gastronomie rafinată fac din Valonia o regiune populară printre gurmanzi.
Valonia este, de asemenea, cunoscută pentru cultura sa culinară, în special pentru bistrourile și berăriile sale. Specialitățile valone sunt foarte variate, ceea ce se datorează, cu siguranță, faptului că atât galii, cât și romanii, spaniolii, burgunzii și dinastia Habsburgilor au influențat gastronomia de-a lungul istoriei sale. La fel ca vecinele Franța și Germania. Simplă, dar cu acel ceva al său, bucătăria valonă este unică.
Peste 500 de feluri de bere, inclusiv faimoasele beri trapiste fabricate în mănăstiri, fac regiunea faimoasă. Nu dăm uitării brânzeturile de mănăstire, antricoturile, cartofi prăjiți, vafe de Liege, scoicile Dinant, tarte valone sau praline de ciocolată.
Valonul a fost întotdeauna considerat un bon vivant căruia îi place să se distreze și să mănânce. Oamenii preferă să se servească de două ori decât o dată. Nu vedeți în asta nicio formă de lăcomie, ci mai degrabă un atașament major față de o maximă de-a lor: „când iubești, nu contează”!
În Valonia mesele sunt pregătite cu produsele locale bune și proaspete. Totuși, fiecare regiune are propriile sale rețete și secrete de fabricație. Acesta este exact ceea ce face gastronomia belgiană puternică: un amestec unic de gusturi și texturi din toate regiunile țării.
Să exemplific ce spuneam cu o rețetă de Pui waterzooi cu legume.
Ne folosim pentru gătit de:
– patru bucăți de piept de pui
– 400 de gr de cartofi
– 200 de gr de morcovi
– 200 de gr de păstârnac
– o ceapă albă mare
– două teline albe mici
– două părți albe de praz
– două linguri bune de unt
– supă de pui
– frunze de pătrunjel, cimbru, țelină și dafin legate cu fire de praz
– o lingură de amidon de porumb
– 200 de ml de smântână
– un gălbenuș de ou
– două fire de ceapă verde
– sărat și piperat după gust.
Curățăm și tăiem în cuburi cartofii, iar morcovii, păstârnacul, și ceapa felii. Tăiem și partea albă de la praz în felii.
Într-o cratiță încingem untul și rumenim legumele timp de 10 minute la foc mic, amestecând des.
Turnăm bulionul de pui în cratiță. Tăiem fâșii pieptul de pui și împreună cu frunzele de pătrunjel, cimbru, țelină și dafin legate cu fire de praz le adăugăm în recipient. Lăsăm să fiarbă totul 20- 25 de minute.
Scoatem cu un strecurător bucățile de pui, legumele și legătura de verdețuri. Mai lăsăm bulionul la fiert circa 10 minute până se reduce la jumătate.
Diluăm amidonul de porumb în puțină apă rece și îl turnăm în cratiță. Nu omitem să amestecăm energic. Punem și gălbenușul de ou și amestecăm bine. Reîntoarcem în cratiță fâșiile de piept de pui și legumele, reglăm gustul de sare și piper și mai lăsăm pe foc cam 3 minute. Când se servește se presară în farfurii frunze de pătrunjel și ceapă verde tocate mărunt.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun
Foto socacidaniela.wordpres.com