Banatul Montan duce lipsă de medici! Situația se menține îngrijorătoare în zona rurală
În Caraș-Severin există deficit de cadre medicale, în ciuda eforturilor depuse de Casa de Asigurări de Sănătate și de autoritățile locale.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 23 octombrie 2023, 15:16 / actualizat: 24 octombrie 2023, 23:10
La Spitalul Județean din Reșița sunt neocupate 68 de posturi de medici, cele mai multe la UPU. Totodată, este înregistrat un deficit de 168 de asistenți medicali. Și la Spitalul din Caransebeș lipsesc 20 de medici și 31 de asistenți. Doctorul Laurențiu Mărțuică, de la CAS a declarat că în județ ar mai fi nevoie și de 47 de medici de familie, chiar dacă în ultimul an au apărut câteva solicitări.
În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin are în derulare 131 de contracte de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, cu 133 de medici de familie. Din păcate, în județ există peste 20 de localități rurale fără medici primari, a mai declarat Mărțuică.
Localitățile fără medic de familie sunt : Brebu Nou, Biniș (există doar un punct de lucru), Berliște, Cărbunari, Cornereva (există doar un punct de lucru), Ciudanovița, Copăcele, Ciuchici, Constantin Daicoviciu (exista 2 puncte de lucru), Doclin, Domașnea, Dognecea (există un punct de lucru), Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidaș, Ocna de Fier (există un punct de lucru), Șopotu Nou, Tărnova (există un unct de lucru), Ticvaniu Mare, Vrani și Vărădia.
De asemenea, există localități (în mediul rural) unde există un cabinet de medicina de familie, însă necesarul de medici de familie ( ținând cont de populația arondată) este de doi medici: Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Slatina Timiș, Teregova, Turnu Ruieni, Zăvoi.
Este opțiunea lor de a profesa la noi în județ sau în altă parte!
Salariul unui medic de familie depășește lejer 10 mii de lei lunar, dar cu toate acestea nu există interes pentru practicarea meseriei în Caraș-Severin. Carmen Ghitera de la Casa de Asigurări de Sănătate spune că sunt medici de familie care câștigă mai mult decât un medic specialist, care are un orar de 7 ore pe zi. Cu toate acestea, nu există pârghii prin care tinerii medici să poată fi atrași, mai ales în zonele rurale.
Carmen Ghitera a dat o explicație și în ceea ce privește penuria de asistenți medicali: aceștia preferă să lucreze în străinătate la îngrijirea bătrânilor, unde obțin un salariu superior celui din țară.