O nouă lovitură dată traficanţilor de ţigări din vestul ţării
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraş-Severin, au efectuat astăzi 15 percheziții domiciliare, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 19 octombrie 2023, 16:22 / actualizat: 19 octombrie 2023, 22:57
Pe numele a 17 persoane bănuite de comiterea faptelor au fost emise mandate de aducere, acestea fiind conduse la audieri. Astfel, din cercetări s-a stabilit că, începând din anul 2022, 17 persoane, cu vârste între 29 și 63 de ani, dintre care un cetățean sârb, ar fi constituit o grupare infracțională specializată în introducerea în țară, din Republica Serbia, de țigarete de contrabandă, care ar fi fost ulterior distribuite în Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor.
Gruparea infracțională ar fi acționat pe trei paliere, palierul de introducere în țară și depozitare, palierul de aprovizionare, care ar fi preluat țigaretele de la furnizor și le-ar fi transportat, predându-le membrilor palierului de distribuție. Țigaretele de contrabandă ar fi fost introduse în țară cu autocamioane, fiind folosite documente false din care ar fi rezultat că marfa transportată din Serbia până în România ar fi constat în ambalaje de aluminiu. Pe parcursul documentării activităților infracționale, în perioada 2022 – octombrie 2023, au fost realizate mai multe prinderi în fragrant delict și efectuate mai multe percheziții domiciliare. În urma acestor activități, au fost ridicate de la membrii grupării peste 915.000 de țigarete. Audierile se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș Severin. Suportul tehnic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Biroul Tehnic și Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Documentarea activității infracționale în cauză s-a realizat cu sprijinul polițiștilor de la serviciile de investigare a criminalității economice ale inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș.
La activități au participat polițiști de la brigăzile și serviciile de combatere a criminalității organizate Timișoara, Oradea și Arad, de la serviciile de investigare a criminalității economice din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Bihor, jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, inspectori de la Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională Vamală Timișoara și Biroul Vamal de Interior Caraș-Severin. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.