Sissi la Băile Herculane
Eveniment de excepție la Băile Herculane: Omagiu adus lui Sissi, Împărăteasa Austriei, prin teatru, literatură și artă, pornind de la poemul Sissi a lui Pavel Șușară pe care regizoarea Mihaela Panainte îl dramatizează alături de scriitorul Eugen Cojocaru și îl pune în scenă ca un spectacol complex de teatru și multi-media.
Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 14:25 / actualizat: 12 octombrie 2023, 12:25
În perioada 12-14 octombrie 2023, Băile Herculane devine gazda unui eveniment cultural de excepție care celebrează figura captivantă a Împărătesei Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi. Teatrul Uthopia, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin organizează acest eveniment unic și aduce în prim-plan patru manifestări culturale deosebite, oferind publicului oportunitatea de a explora mai profund viața și impactul lui Sissi asupra artei și culturii românești.
Programul evenimentului este următorul:
12 octombrie 2023, ora 18.00 – Piesa de teatru „Sissi” în regia Mihaelei Panainte, Băile Apollo
Împărăteasa Sissi sau Elisabeta de Wittelsbach, numită și Prințesa Sissi, a fost împărăteasa Austriei și regina Ungariei în secolul al XIX-lea. A fost cunoscută pentru frumusețea ei și pentru povestea de dragoste cu împăratul Franz Joseph al Austriei.
Spectacolul Sissi de la Băile Apollo are ca punct de pornire cartea de poezie -Sissi de Pavel Șusară, ilustrată cu desenele artistului Mircea Bochiș.
Mărturiile localnicilor au fost însă cele care au convins-o pe regizoare să facă acest spectacol despre năluca lui Sissi care încă “bântuie” în Băile Apollo, după cum ea însăși povestește :
”O nălucă din alte vremuri se arată ici şi colo, prin oraş. Câţiva au văzut-o plutind în serile de toamnă senine şi pline de stele. Alunecă nu mult pe deasupra pământului, prin Parcul Central sau peste Podul de piatră şi se opreşte, pentru câteva clipe, la statuia lui Hercule. În 2008, doi îndrăgostiţi se plimbau printre clădirile din Herculane. Din loc în loc, făceau fotografii. Nu departe de statuia lui Hercule, într-una din poze a apărut o siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă şi albă. O femeie frumoasă, cu chip uşor neclar. Unii spun că ea li se arată îndrăgostiţilor care se plimbă prin Parcul Central, ca-n vremurile de aur. Alţii, că doamna albă păzeşte cu străşnicie clădirile vechi din centrul imperial al oraşului, încolţite azi de paragină. Şi că apariţia frumoasă e, de fapt, o prinţesă. O prinţesă care pleacă, dar rămâne, totuşi, în preajmă mereu, pentru a ocroti Băile Herculane şi Valea Cernei. A fost văzută şi prin pădurile dese din munţi. Iar în nopţile clare de iarnă, aburul apelor termale capătă, şi el, trup de prinţesă. Cu siguranţă este împărăteasa Sissi, care vrea să întârzie în locurile unde a fost fericită”.
13 octombrie 2023, ora 17.00, Sala de Argint-Casino Băile Herculane – Prezentarea cărții-poem „Sissi” lui Pavel Sușară și vernisajul expoziției de desene a lui Mircea Bochiș.
Evenimentul continuă cu prezentarea cărții-poem „Sissi” a scriitorului și criticului de artă Pavel Șușară, care a inspirat spectacolul de teatru. Cartea oferă o perspectivă personală și intimă a autorului în ceea ce privește imaginea Împărătesei Elisabeta, așa cum s-a întipărit ea în memoria locului și în memoria ostașilor imperiali din Valea Almăjului care au participat la evenimentele militare ale Imperiului. Cartea va fi disponibilă pentru semnături la eveniment. Totodată, Mircea Bochis, talentatul artist baimărean, prezintă desenele care însoțesc textul poemului lui Pavel Șușară, începând cu orele 18.00. Ambele evenimente vor fi moderate de scriitorul Eugen Cojocaru.
14 octombrie 2023, orele 18.00, sala de Argint, Cazino Băile Herculane – „Sissi în artele vizuale” Conferința de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă.
Seria evenimentelor se încheie în ziua de 14 octombrie cu o conferință de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă. Conferința se concentrează pe prezenta Împărătesei Elisabeta în pictură, fotografie, film și diverse produse non-artistice care mizează pe imaginea ei de-a lungul timpului, explorând modul în care Sissi a influențat arta, imaginația artiștilor și imaginarul public din diverse epoci.