Doctorul – medic sau birocrat?
Articol editat de Alin Datcu, 2 aprilie 2014, 07:27 / actualizat: 2 aprilie 2014, 16:37
Rolul medicului de familie, salarizarea, drepturile şi obligaţiile pacienţilor, prevederile noului pachet de bază în sănătate, sunt câteva aspecte prezentate în cadrul emisiunii Ascultă cum te ascult de astăzi, la Radio România Reşiţa, de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Caraş Severin dr Maria Preda.
„Numărul de consultaţii zilnice pe care un medic le poate efectua, pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le poate deconta, este de 20, a precizat dr Maria Preda. Limitarea este impusă de Casă şi personal cred că s-a ajuns la acest număr pornind de la suma totală ce poate fi decontată. Peste această sumă medicul trebuie să încaseze o taxă de 15 lei pentru fiecare pacient consultaţ chiar dacă este asiguraţ pentru a putea prescrie medicaţie compensată, sau pentru a elibera bilete de trimitere către medicul specialist. În acelaşi timp, perioada de timp acordată fiecărui pacient pentru o consultaţie este grevată de o serie de proceduri birocratice care înseamnă în primul rând timp”
Referitor la modul de calcul al sumelor pe care un medic de familie le poate obţine, preşedintele Asociaţiei cărăşene a mai afirmat: „Casa alocă un număr de puncte pentru fiecare pacient. Cele mai multe – 12, sunt acordate pentru copiii cu vârsta de la 0 la 4 ani. Fiecare puncţ reprezintă 3,5 lei pe care medicul îi primeşte odată pe an de la Casă. La aceste sume se adaugă 9 lei pentru fiecare consultaţie. În total medicul poate avea lunar venituri de 8 – 9 mii de lei, sumă din care trebuie să plătească asistentul medical, dările către staţ chiria sau întreţinerea cabinetului şi să cumpere reţetele şi biletele de trimitere cu regim special. Funcţie de perioada anului, un medic nu rămâne cu mai mult de 2.000 de lei lunar. E frustrant când ştii că ai colegi care au plecat în străinătate şi fac acelaşi lucru ca şi tine şi câştigă 5.000 de euro lunar, cu mult mai puţină birocraţie.
Problema pachetului de bază în sănătate este una foarte grea, a mai precizat medicul Maria Preda şi în opinia domniei sale, cu toate că trebuia să intre în vigoare şi să se aplice din prima zi a acestei luni nu are şanse de aplicare mai devreme de vara acestui an.
Atunci când face o consultaţie, un medic de familie trebuie să-şi împartă bine timpul între sistemul informatic, completarea reţetei şi investigarea pacientului. De cele mai multe ori consultul ţine puţin pentru că medicii au teancuri de hârtii de completaţ spre nemulţumirea bolnavilor. Ascultaţi un reportaj realizat de Daiana Roşca.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănatate Caraş-Severin nu a încheiat contracte ci doar acte adiţionale cu medicii de familie. Deşi la 1 aprilie ar fi fost termenul stabilit iniţial pentru semnarea noilor contracte cadru, acest lucru nu a fost posibil. De ce, ne explica managerul CJAS Caraş-Severin, Tudoriţa Nicula.
[Daiana Roşca]
Sursa foto: doctorhelp.ro