Turism agresiv în ariile naturale protejate din Caraș-Severin
Legislația privind protecția mediului interzice accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanti fosili pe suprafața ariilor naturale protejate. Cu toate acestea, întâlnim ATV-uri, mașini de teren sau motociclete enduro în parcurile naționale din Caraș-Severin.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 19 septembrie 2023, 12:36 / actualizat: 21 septembrie 2023, 15:46
Pe suprafața județului sunt patru parcuri naționale: Domogled – Valea Cernei, Retezat, Cheile Nerei Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului și Parcul Natural Porţile de Fier, totalizând o suprafață de peste 175 de mii de hectare. Cristi Bădoiu de la Asociația WWF România, spune că nu doar rangerii acestor parcuri trebuie să se implice pentru respectarea legislației.
„În fondul forestier intrarea cu vehicule motorizate, egal că sunt ATV-uri sau JEEP-uri, este interzisă. Că asta nu se respectă, ca multe alte lucruri ce nu se respectă în România, este cu totul altă poveste. Dar să împingi tema doar în cârca Parcului Național, nu mi se pare corect”, a declarat reprezentantul WWF.
În orice arie protejată este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice. Amenzile sunt cuprinse de la 5 la 10 mii de lei pentru persoane fizice și de la 30 la 60 de mii de lei pentru persoane juridice conform OUG 57/2007, art 53, al 2, litera “m”.
În acest an, Garda de mediu Caraș-Severin nu a dat amenzi, însă jandarmii montani din zonele Muntele Mic și Semenic au aplicat 11 sancțiuni în valoare de 21 de mii de lei.
În urmă cu trei ani, chiar președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, declara război celor care practică un astfel de turism agresiv.
„Să tratăm cu maximă exigenţă circulaţia vehiculelor de tip ATV, motociclete, boogie cars, snowmobile prin alte locuri decât drumurile publice, în special pe păşunile alpine. Pe zi ce trece fenomenul acesta se amplifică, atât vara, cât şi iarna. Păşunile alpine sunt praf, există «bulevarde» pe toţi munţii! Nu poţi interzice celui care este în Poiana Mărului să închirieze un ATV în stațiune dacă el este înmatriculat, dacă cei care închiriază sunt autorizaţi, au permis şi ATV-urile nu sunt dotate cu sisteme de evacuare altele decât cele puse de producător. Problema este că ei merg pe păşunile alpine şi agresează zona”, spunea Dunca în anul 2020.
sursa foto: Alexandru Borza