Plutonierul Marius Feier şi căţelul Tor formează împreună cea mai tânără echipă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin
Padocul din incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin are un nou locatar. Este vorba de câinele de serviciu Tor, condus şi antrenat de plutonierul Marius Feier.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 septembrie 2023, 11:59 / actualizat: 19 septembrie 2023, 18:44
Când a ajuns câinele în incinta Inspectoratului?
Câinele Tor a ajuns pe data de 26 august în incinta Inspectoratului, este un pui de ciobănesc german, preluat de la centrul chinologic Sibiu și are vârsta de patru luni și jumătate. Practic el completează echipa de câini a Inspectoratului.
Câte exemplare canine mai sunt în padoc în prezent în afară de Tor?
Mai sunt patru exemplare canine care își desfășoară activitatea împreună cu conductorii lor.
Spuneați că cel mic are patru luni și jumătate; este vârsta potrivită pentru a-și începe activitatea?
Da, începând cu vârsta de patru luni, câinii sunt preluați de la Centrul Chinologic Sibiu unde începe antrenamentul cu viitorii conductori cu care își vor desfășura activitatea.
Practic Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin a cerut un câine?
Da, Centrul de la Sibiu distribuie câinii în funcție de cerințele din țară, din teritoriu unde este nevoie: structurile de poliție de frontieră, jandarmerie, pompieri.
S-a cerut la Reșița și când a fost disponibil un cățel a fost distribuit către noi?
Exact așa s-a întâmplat. Am făcut o solicitare în urmă cu câteva luni și în momentul de față am primit un exemplar canin pentru a întregi echipa.
Cam ce face el în timpul zilei, care este programul cățelușului?
Fiind la o vârstă destul de fragedă este esențial pentru el să facă multă mișcare și atașament cu mine, cu conductorul lui este un lucru important pentru început pentru a forma bazele pentru viitoarea pregătire pe care va fi specializat.
Dar practic ce faceți, cum se desfășoară o zi din viața câinelui?
Este bazată pe multă joacă fiind la o vârstă fragedă, este foarte jucăuș și ne bazăm mult pe joacă și plimbări, multă mișcare e foarte importantă.
Ieşiţi cu el pe stradă să se familiarizeze și cu zgomotele, cu oamenii?
Da face mai multe activități în incinta Inspectoratului, cât și în afara acestuia. Facem plimbări și acomodări cu diferite medii pentru a i le face familiare și a nu-i provoca frică de diferitele zgomote și persoane.
În primul rând pe stradă pentru că acolo pe viitor se va întâlni și cu sirenele mașinilor de intervenție și cu celelalte zgomote ale pneurilor sau vor fi situații în care va trebui să opereze?
El este foarte receptiv, este un câine deosebit, sunt mândru de el. Deocamdată, cu toate că avem o perioadă scurtă împreună este un câine neînfricat, pot spune, este deschis la nou și la diferite medii în care l-am expus până în momentul de față inclusiv ce înseamnă spaţii interioare, întuneric, zgomote și persoane străine.
Vă aflați la primul câine?
Da, îmi desfășor activitatea de un an de zile la grupa canină a Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin și este primul câine din dotarea mea pe care sper că îl voi instrui, dar și el pe mine, ca să formăm o echipă puternică.
Ați ajuns la grupa canină pentru că iubiți animalele.
Da, sigur că da. Mi-am desfășurat activitatea în mai multe domenii ale jandarmeriei printre care și jandarmeria montană și în decursul anului trecut mi- am exprimat dorința de a face parte din grupa canină din dragoste pentru animale și pentru această muncă frumoasă.
Chiar că este frumoasă pentru că am văzut că toate exemplarele pe care le aveți în padocul Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin vă iubesc şi sunt atașate de dumneavoastră. Cu ceilalți câini, care mai sunt prezenți aici, faceți instrucție?
Da sigur că da. Câinii maturi care au primit și o specializare își desfășoară în fiecare zi antrenamentul și participă la diverse misiuni alături de conductorii lor. Fiecare câine formează o echipă canină cu un conductor care l-a preluat de mic, l-a instruit și se cunosc foarte bine.
Cum este să instruiești un câine, ce simți atunci când vezi că el te ascultă şi-ți urmează comenzile?
Cea mai mare satisfacție pentru noi este atunci când plecăm în diferite misiuni și câinele, putem spune, este un coleg și formăm o echipă împreună și avem satisfacția când el își arată rezultatele muncii noastre. Împreună cu munca lui practică muncim împreună în fiecare zi și ne desfășurăm antrenamentele.
Pentru a obţine un rezultat bun îi formați pentru un domeniu anume?
Da, noi în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin avem cinci funcții de conductor de serviciu, cu cinci exemplare canine; toate formate pe specializarea patrulare-intervenție.
Şi cum se descurcă ceilalți, adică cei mari?
Cei mari sunt niște câini extraordinari, se vede munca colegilor mei și rezultatele sunt pe măsură.
Ce rase sunt ceilalți câini din padoc?
Noi în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin avem numai câini din rasa Ciobănesc german, inclusiv Tor este un câine din această rasă.
Sunt mai receptivi, sunt mai ascultători ciobăneștii germani față de celelalte rase sau în general forţele de ordine se orientează spre această rasă?
În general rasa ciobănesc german este foarte maleabilă și foarte inteligentă, după cum știți și din filmele vechi și din istorie, câinii ciobănești germani pot merge pe mai multe domenii, inclusiv mirosuri, urmă, patrulare-intervenție și până la urmă sunt buni camarazi.
Chiar, cum spuneați, ne amintim şi de vestitul serial TV, Rex – câinele de poliție care a participat la atâtea intervenții și descoperiri în timpul misiunilor. Haideți să povestim și despre alimentaţia lui; ce mănâncă?
Acești câini nu numai Tor, dar și colegii lui se hrănesc cu hrană uscată, vestitele bobițe în funcție de vârstă și greutate au o anumită rație pe zi.
Şi este suficientă pentru necesarul lor de nutriţie și de vitamine? Altceva nu mănâncă?
Nu le dăm altceva cu toate că ar vrea să mănânce. Ei sunt foarte pofticioși și dornici să încerce orice, dar au tot ce le trebuie în acea hrană uscată.
De câte ori pe zi primesc mâncare în padoc?
Primesc de două ori pe zi hrană uscată, fiecare câine în funcție de rația pe care o are repartizată.
Chiar nu ar trebui nici să fie prea grei pentru că nu se mai pot deplasa. Bine, faceți și multe exerciții cu ei, cam câte ore pe zi?
Pentru câinele meu care este la început este necesar un minim de trei ore pe zi de antrenament. Pentru ceilalți câini de patrulare-intervenție maturi, specializați, este nevoie de undeva la minimum două ore pe zi de antrenament, în curtea Inspectoratului și în mediile exterioare cu diferiți excitanți pentru câine, zgomote și lumini puternice.
Şi cum ați spus adineaori că iubiți animalele, aveți câini și acasă?
Sigur că am câini și acasă.
Sunteți învățat din copilărie.
Da din copilărie am avut câine și am crescut pe lângă ei. La un moment dat chiar am avut un număr de patru câini acasă. Acum am rămas cu doi; de rasă dar şi de curte. Bishonul este preferatul familiei bineînțeles că nu se poate altfel dar nu se compară cu câinii de lucru, nu se compară cu câinii de serviciu, aceştia ne sunt colegi pe care ne putem baza în misiuni.
Cu Tor veți merge și acasă, în decursul timpului?
Este posibil să meargă și acasă cu mine pentru că timpul petrecut cu el din punctul meu de vedere trebuie să fie cât mai mare pentru a forma o legătură destul de strânsă.
Domnule Feier care sunt comenzile cu care începeți instructajul la cățel?
După ce se formează atașamentul cu conductorul, începem prin câteva exerciții de disciplină prin pozițiile câinelui și mersul alături de conductor mai apoi, odată cu creșterea în vârstă a câinelui vom treci și pe exerciții de agresivitate fiind vorba despre specializare-patrulare a intervenției. Şezi şi culcat sunt comenzile specifice de disciplină de care câinele trebuie să asculte și să fie pozițiile bine stabilite pentru orice misiune. Câinele trebuie să știe ce are de făcut.
Domnule Feier, cam cât timp rămâne un câine în misiune, adică cam câți ani are el de activitate în general?
Vârsta minimă de scoatere din funcțiune a unui exemplar canin este de șapte ani, dar asta nu este o regulă; sunt câini care își păstrează aptitudinile de serviciu și pot merge până la o vârstă mai înaintată undeva la nouă-zece ani în serviciu după aceea se face o comisie de scoatere din funcțiune și exemplarul canin se poate ceda cu titlu gratuit către o persoană din exterior dar cu prioritate este conductorul lui un lucru benefic și pentru câine și pentru conductorul său.
Au fost situații în care cineva de afară a venit şi a vrut să ia un câine pentru acasă auzind de faptul că unul din exemplare este disponibil pentru a fi dat sau „înstrăinat”?
În țară au fost cazuri când persoane din exterior au preluat câinii scoși din funcțiune, dar la noi la Inspectorat nu a fost nimeni deoarece conductorii au ales să-și păstreze câinii și să îi ia acasă, practic pentru a continua ultimii ani de viață ai câinelui împreună cu el.
Credeți că, un câine adult se mai adaptează la altcineva dacă este atâta timp împreună cu conductorul său și cunoaște doar locația din padoc?
Sigur că da, câinele se poate atașa și la o vârstă înaintată. La ei atașamentul se face prin diferite metode nu numai prin joacă și mângâiere ci inclusiv de cel care îi dă de mâncarea și îi face curățenie. El îl consideră un partener și va face atașamentul destul de ușor.
În lucrul dumneavoastră cu câinii, bănuiesc că le-ați și studiat psihologia, cât de cât, adică le știți comportamentul?
În cadrul grupei noastre avem 5 exemplare de câini, foarte echilibrate foarte bine instruite și sunt niște câini foarte bine pregătiți. Ei au diferite temperamente bineînțeles, de pui deja și niște deprinderi pe care le pot prelua și de la alți câini mai bune sau mai rele, dar toate se pot aduce pe linia normală și pot face un rezultat bun.
Sunt toți masculi sau sunt şi femele?
Avem atât masculi, cât și femele. Avem un număr de 3 femele și 2 masculi în momentul de față. Cel mic fiind tot mascul şi el.
Există posibilitatea de împereche a câinilor de serviciu în incinta Inspectoratului?
În interiorul inspectoratului nu. Singurii care se ocupă de reproducție a exemplarelor canine de serviciu sunt cei de la Centrul Chinologic Sibiu, care îndeplinesc condițiile necesare pentru acest lucru. Câinii de serviciu în cadrul inspectoratelor teritoriale din țară nu sunt pentru reproducție, ei sunt selectaţi special după o linie, din părinţi cu pedigree şi de la canise anume alese.
Cei din padocul de aici de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin spuneați că urmează un program de antrenament adecvat cu hrana administrată pe măsură, dar beneficiază și de un control medical regulat?
Sigur că da. Câinii de serviciu beneficiază de asistență medicală. Avem doctorul zonal din cadrul Ministerului de Interne care vine lunar pentru verificarea și posibilele tratamente ale câinilor.
Dar nu au fost probleme adică în sensul să sufere de ceva?
Cel puțin de când îmi desfășor eu activitatea în cadrul grupei canine nu au fost cazuri de boală, câinii fiind bine îngrijiți și tratați pentru că avem mare grijă de ei.
Cele 5 patrupede de serviciu din padocul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin sunt pregătite să intervină la orice oră dacă va fi cazul, alături de cei trei conductori ai lor.
Vom reveni cu drag în mijlocul echipei canine mai ales când Tor va mai crește pentru a povesti despre activitățile, dar și năzbâtiile pe care le face în timpul său liber când nu este în misiune.
Ascultaţi aici, integral, interviul realizat cu plutonierul Marius Feier: