Ascultă Radio România Reșița Live

Mazăre prăjită

A devenit o obișnuință ca de un an în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările europei vechile rețete de pe bătrânul continent le readucem în actualitate ne ocupăm și de arta culinara prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Mazăre prăjită

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2023, 06:31

Săptămânile trecute am fost în câteva regiuni din grecia iar astăzi vom încheia periplul nostru culinar prin vechea Eladă în insula Creta orice localnic pe care îl întrebați vă va spune același lucru că insula Creta este o destinație gastronomică grecească supremă. Odată ce experimentați mâncarea în Creta veți fi imediat de acord combinația dintre munte și mare și soarele prelungit fac totul mai gustos. Poate din nou ingredientele de bază ale bucătăriei tradiționale cretane sunt dragostea cu care pregătesc mâncarea și imaginația pe care o veți găsi în multe preparate locale la urma urmei mâncarea de aici nu este doar una dintre tradițiile cretane este un mod de viață.

Din bucătăria Cretei vă propun astăzi mazăre prăjită.

Pregătim:

  • 500 de grame de mazăre boabe
  • câte doi morcovi și cartofi medii,
  • o ceapă uscată,
  • cinci fire de ceapă proaspătă
  • o lingură de pastă de tomate
  • ulei de măsline, mărar, piper măcinat și sare.

Cu un cuțit tăiem morcovii în felii și cartofii în bucăți cam de doi centimetri, tocăm și ceapa, încălzim puțin ulei de măsline într-o cratiță adăugăm ceapa uscată, și ceapa verde și le călim la foc mediu fără să se ardă, adăugăm pasta de roșii, sare, piper, cartofii, morcovii și mazărea și amestecăm pentru a învălui ingredientele.

Punem apă fierbinte cât să acopere pe jumătate ingredientele, lăsăm la fiert timp de douăzeci de minute cu capacul pus. Măsurăm timpul de fierbere din momentul în care începe să fiarbă.

După ce ingredientele au fiert adăugăm restul de ulei de măsline, precum și mărarul tocat. Mai lăsăm să fiarbă încă zece minute la foc mic până când tot lichidul din oală s-a absorbit.

Mâncarea se servește fierbinte sau la temperatura camerei.

Este o masă completă ideală pentru vegetarieni și pentru cei care urmează o dietă mediteraneană.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto mancaregreceasca.eu

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine