Zeci de elevi reșițeni cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt incluși în proiectele Salvaţi Copiii Caraş-Severin și în acest an școlar
Filiala din Banatul de Munte derulează începând din anul 2010, un program complex destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Aproape 100 de copii din Reșița sunt cuprinși în acest program.
Articol editat de Cristina Corocan, 14 septembrie 2023, 10:41
”În acest moment în Reșița se derulează trei proiecte cu aceste obiective. Este un proiect POCU, educație și suport pentru copiii vulnerabili și celelalte două care chiar au ca beneficiari copiii cu părinți plecați în străinătate. Sunt centre de zi ce funcționează la Colegiul Național ”Mircea Eliade” și la Școala gimnazială numărul 7. La Colegiul Național ”Mircea Eliade” în acest moment avem 30 de copii. Proiectul este pe final și cei care sunt în clasele mari de gimnaziu s-au retras pentru că au ore până târziu și nu mai pot veni la centru. La școala 7 sunt aproape 60 de copii. Deci aproximativ o 100 de copii beneficiază în acest moment de servicii de consiliere socială, consiliere psihologică și sprijin la efectuarea temelor pentru acasă.
Peste vară trebuie să menționăm că nu am avut pauză. Am început anul școlar și am marcat acest lucru, dar și în timpul vacanței de vară copiii care au fost în localitate și care au dorit să vină au putut participa la diverse activități. Copiii cuprinși în programe vin după ore în spațiul special alocat acestor activități de la centru de zi și atunci își fac temele pentru acasă sub supravegherea unui cadru didactic. Beneficiază de consiliere psihologică, un psiholog în învățământul de masă are foarte mulți copii în grijă la noi la centru avem psiholog doar pentru copiii din centru. De asemenea în școli nu există asistent social pentru o legătură strânsă cu familiile, deși noi profesorii am identificat această nevoie. În centrele de zi ale Organizației Salvați copiii Caraș-Severin avem asistent social care ține o strânsă legătură cu părinții, care cunoaște îndeaproape nevoile și problemele cu care se confruntă familiile, care face vizite la domiciliu”, a spus prof. Nicoleta Marcu, unul dintre coordonatorii de proiect.
Datele publicate la finalul anului școlar precedent arată că în Caraș-Severin 10 % dintre preşcolari şi elevi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Aproape 3000 sunt cu un singur părinte la lucru în alte țări și peste 600 cu ambii.
sursa foto: Salvati Copiii Caras-Severin