Americanii comemorează victimele atacurilor din 11 septembrie 2001
Americanii au comemorat luni victimele atacurilor din 11 septembrie 2001, 22 de ani mai târziu, cu numeroase evenimente organizate în cursul zilei, relatează dpa şi Reuters.
Articol editat de Valentina Adam, 11 septembrie 2023, 21:14
La o slujbă oficiată la New York, rude au citit numele celor aproximativ 3.000 de oameni care au murit în atacuri. Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, şi primarul New Yorkului, Eric Adams, s-au numărat între participanţii la eveniment.
Preşedintele american Joe Biden urma să ţină mai târziu luni un scurt discurs comemorativ în statul american Alaska, la ora locală 12.45 (20.45 GMT), la întoarcerea de la summitul G20 din India. Decizia lui Biden de a organiza evenimentul în Alaska, în loc de Washington sau New York, este o abatere de la obiceiurile prezidenţiale.
Pe râul Potomac, la Washington, oficialii Pentagonului au organizat un eveniment comemorativ la cartierul general al armatei americane.
La 11 septembrie 2001, circa 3.000 de oameni au fost ucişi în acte de terorism care au şocat lumea. Terorişti islamişti au deturnat trei avioane care s-au izbit de turnurile gemene ale World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului din Washington. Un al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania.
Atacurile l-au determinat pe preşedintele de atunci, George W. Bush, să lanseze un ‘război global împotriva terorii’ care a inclus un asalt militar asupra Afganistanului pentru a-l găsi pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden. Bin Laden a reuşit să evite capturarea până când a fost ucis într-un raid american în complexul său din Pakistan în 2011, raid comandat de preşedintele american de atunci, Barack Obama.
Atentatele din 11 septembrie au fost cel mai grav atac pe teritoriul SUA de la atacul japonez din 1941 asupra Pearl Harbor, în Hawaii, în care au fost ucise 2.400 de persoane.
Agerpres
Foto wikipedia