Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari din întreaga ţară au început anul şcolar 2023-2024. Din aceştia peste 36.000 doar în Caraş-Severin
Aproximativ 2.700.000 au început luni, 11 septembrie cursurile anului şcolar 2023 – 2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Articol editat de Valentina Adam, 11 septembrie 2023, 21:44 / actualizat: 12 septembrie 2023, 16:49
În prezenţa conducerii unităţii de învăţământ, a preoţilor de la Biserica ortodoxă română „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Muncitoresc şi a invitaţilor, clopoţelul a sunat din nou şi la cea mai veche şcoală din municipiul Reşiţa, Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din oraşul de pe Bârzava.
Peste 800 de elevi de la cele trei forme de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal de la toate cele 7 structuri, grădiniţe şi şcoli, care aparţin acestei instituţii de învăţământ au început şcoala în bune condiţii, a declarat pentru Radio Reşiţa prof. Viorica Gârtoi – directorul celei mai vechi unităţi şcolare din oraş, edificată în anul 1877:
„La Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” au început anul școlar 2023-2024 peste 850 de elevi atât la colegiul național propriu-zis cât și la cele șapte structuri aparţinătoare. 600 sunt doar în cadrul colegiului și ceilalți se află în structuri. Pe această cale transmit elevilor un an școlar plin de realizări și împliniri colegilor le doresc putere de muncă să fie în crezători în profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul anilor precedenți iar părinților le mulțumesc pentru implicare și îi rog să fie în continuare alături de elevi și de școală. Mult succes în noul an școlar!„.
Fiecare început de an şcolar este o provocare şi pentru profesorii pensionari, reveniţi temporar la catedră, din lipsă de cadre didactice competente. Florica Molnar, fost dascăl, dar şi director al unităţii de învăţământ:
„O nouă provocare pentru un profesor pensionar să se întoarcă în școală este o mare bucurie. Este ca și mersul pe bicicletă: te întorci la lucrurile care practic îți fac mare bucurie. E o provocare, e un alt an școlar, bucuria de a munci cu copiii. Te menții tânăr și te face ca fiecare zi să fie astfel o nouă provocare„.
O provocare, dar şi o motivaţie, an de an atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, indiferent de ciclurile de studiu pe care le urmează.
Pentru Radio Reşiţa, Ella Maria Rotaru, clasa a VII-a şi David Moica, clasa a XII-a:
„Sunt foarte fericită că am început noul an școlar și că pot să-mi revăd colegii, de asemenea profesorii. Vacanța a fost o bucurie, aşa cum orice elev ar spune, este o plăcere să-ți petreci timpul distrându-te alături de prieteni. Pentru anul acesta nu mi-am propus multe, vreau să văd ce oportunități apar în drumul meu, dar sigur vreau să dau tot ce am mai bun„.
„Urmează să fiu în clasa a XII-a, va fi o nouă provocare și pentru mine la fel cum a fost și într-a opta, sper să fie un an frumos mai ales la această școală unde mi-am petrecut 12 ani din viață. Pot să spun că Bastilia pentru mine înseamnă acasă și de abia aștept să văd ce îmi va rezerva anul acesta. Pentru viitor m-am gândit să merg la Timișoara la Politehnică pe un profil de automatizări-calculatoare, însă să vedem ce îmi rezervă viitorul. Înseamnă multă muncă, să învăţ, dar la o școală ca asta nu se poate altfel.”
La fel de entuziasmaţi sunt şi părinţii elevilor care au ales ca Bastilia, cum este cunoscută de decenii cea mai veche şcoală din Reşiţa, să le fie a doua casă.
Cum este acest nou început aflăm şi de la prodecanul Centrului Universitar „Babes-Bolyai” din Reşiţa, prof. univ. dr. ing. Christian Chioncel, prezent în curtea şcolii în calitate de părinte:
„De fiecare dată începutul unui nou an școlar din postura de părinte este cel puțin la fel de încărcat cu emoție cum este și pentru copii și astăzi în drum spre școală mă și gândeam pentru că am doi juniori la Colegiul Național care încep noul an școlar. Cel mic este în clasa a treia şi cel mare dintr-o postură cu totul aparte a lăsat în urmă formarea de ciclu primar, tot aici la colegiul „Diaconovici-Tietz” și începe clasa a cincea, gimnaziul. Nu poate fi decât foarte frumos și de fiecare dată căutăm ca aceste momente să rămână cât mai bine întipărite în memorie și să le păstrăm vii în amintiri. Le urez să savureze acest statut de elev și să aibă antenele bine întinse pentru că profesorii sunt buni și foarte buni, le oferă o serie de activități extrașcolare la care sunt toți invitați să participe spre folosul și spre formarea lor viitoare.„
Amintim că, în Caraş-Severin, cursurile la toate formele de învăţământ le-au început luni, 11 septembrie peste 36.700 de elevi.
***
Anul şcolar 2023-2024 începe la data de 1 septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.
Prin excepţie, se stabilesc următoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024.
Anul şcolar care a începe luni se structurează, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:
* intervale de cursuri – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
* de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
* de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al
municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
* de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până vineri,
26 aprilie 2024;
* de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
Intervalele de vacanţă sunt programate astfel:
* de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023;
* de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024;
* o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie-3 martie 2024;
* de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marţi, 7 mai 2024;
* de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.
În ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
Programul naţional ‘Şcoala altfel’ şi Programul ‘Săptămâna verde’ se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
***
Executivul a adoptat în şedinţa de vineri hotărârea privind acordarea gratuităţilor la transport pentru elevi, pe parcursul anului şcolar.
Mai exact, Hotărârea de Guvern vizează transportul şi reducerile acordate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul şcolilor înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ care funcţionează după un curriculum străin.
‘Beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate la transport, şi anume elevii din şcolile înscrişi în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul’, a spus Deca, la Guvern.
Deca a menţionat că pentru transportul feroviar operatorii vor emite elevilor titluri de călătorie gratuită, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.
Elevii beneficiază de gratuitate şi în cazul transportului public rutier judeţean şi interjudeţean între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi.
De asemenea, Executivul a adoptat în şedinţa de vineri o hotărâre care vizează suplimentarea cu 3.000 a numărului de posturi pentru învăţământul preuniversitar.
Mai exact, este vorba despre 2.100 de posturi didactice şi 900 nedidactice.