Vaccinul antigripal va fi ridicat direct din farmacii, pe baza unei prescripţii de la medicul de familie
Vaccinul antigripal va fi ridicat direct din farmacie, pe baza unei prescripţii electronice de la medicul de familie. Din această toamnă, serul nu va mai fi distribuit la medicii de familie aşa cum se întâmpla până acum.
Articol editat de Daiana Rosca, 8 septembrie 2023, 14:29 / actualizat: 9 septembrie 2023, 20:31
Pe baza prescripţiei vor putea merge la farmacie să ridice vaccinul şi dacă nu se vor vaccina imediat trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă izotermă şi să-l depoziteze apoi în frigider la o temperatura de 2-8 grade Celsius.
Pacienţii trebuie să respecte lanţul de frig. Grupele la risc cum sunt bolnavii cronici, copiii, gravidele si personalul medical nu vor plăti pentru vaccinul antigripal iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.
Doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie, a declarat pentru Radio România Reşiţa, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei Gindrovel Dumitra:
„Orice persoană asigurată și care se încadrează în grupele la risc se pot prezenta la medicul de familie ca să beneficieze de o prescripție electronică pentru acest vaccin. Ce înseamnă acest lucru? Gândiți-vă la pacienții care au anumite boli și merg la medicul de familie ca să-și ridice reţeta compensată, mecanismul este identic.
Practic, oamenii primesc o rețetă cu care merg la farmacie unde își ridică vaccinul. În momentul în care o persoană a luat vaccinul se poate întoarce la medicul de familie dar dacă procesul de administrare se va face mai târziu și nu există acces la momentul respectiv la o persoană care să poată să vaccineze adică un medic vaccinator, în acel moment serul trebuie depozitat la domiciliu, într-un frigider și păstrat în condiții de siguranță, adică la o temperatură între 2-8 grade Celsius.
Ce înseamnă acest lucru? Că vaccinul antigripal poate fi păstrat în centrul frigiderului, pe raft iar transportul de la farmacie către domiciliu şi după aceea de la domiciliu către medicul vaccinator se va face lansând vaccinul într-un dispozitiv izoterm adică într-un termos sau într-o gentuţa izotermă. În această situaţie va trebui să respectăm lanţul de frig care înseamnă aşa cum spuneam, menţinerea temperaturii între 2-8 grade Celsius”.
Din această toamnă, vaccinurile antigripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă.