Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Ce spuneți de Plăcintă cu dovleac. Unora le place, altora nu. Dacă sunteți curioși, mie da. De fapt sunt puține mâncăruri tradiționale care să nu-mi placă. Cu aparițiile astea mai noi, deșucheate și ciudate, nu mă împac defel. Dar ăsta este un alt subiect pe care îl voi aborda într-o viitoare ediție a emisiunii Arome și Savori din fiecare sâmbătă de la ora 11:20. Să facem plăcinta noastră cu dovleac. Se pot folosi și foile de plăcintă din magazin. Veți câștiga timp și veți scădea efortul.
Folosim următoarele ingrediente:
– un pachet de foi pentru plăcinta
– un kg de dovleac pentru placinta
– 10 linguri rase de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 50 de ml de apă
– praf de scorțișoară și zahăr pudră
Curățăm dovleacul de coajă, îl tăiem în bucăți pe care le radem pe răzătoarea mare.
Amestecăm răzătura de dovleac cu zahăr și scorțișoară și o împărțim în două.  Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu puțin ulei o tavă sau o tapetăm cu hârtie de copt. Așezăm o foaie de plăcintă pe fundul tăvii și o ungem cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucătărie din silicon. Stropim foaia cu puțină apă și așezăm cea de-a doua foaie. O ungem cu ulei și o stropim cu apă.
Procedăm identic și cu următoarele doua foi, dupa care punem jumătate din cantitatea de dovleac ras pe care o uniformizăm.
Prima foaie care vine așezată peste umplutură se unge doar cu ulei nu și cu apa, pentru că umplutura a lăsat zeamă de la zahăr. Punem apoi și celelalte foi, în același mod, unse fiecare cu ulei și de această dată stropite cu apă. Se întinde cealaltă jumătate de umplutură și se acopera cu ultimele foi, unse și stropite cu apă. Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei și se presara cu zahăr pudră.
Tăiem plăcinta în cuburi cu un cuțit bine ascuțit, crudă cum e și  o punem în cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasă cam 40- 45 de minute până se rumenește frumos.
Când se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească 10 minute. Se pulverizează apă rece și se ține acoperită până se racește.

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

Articol editat de Radio Resita, 31 august 2023, 07:00

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine