Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Borș de găină

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețetă românească: Borș de găină

Articol editat de Valentina Adam, 12 august 2023, 11:52

Borș de găină a fost alegerea de astăzi.

Ne trebuie:
– o găină sau un cocoș
– o legătură de pătrunjel
– o linguriță de boabe de piper negru
– un ardei gras roșu
– un morcov mare
– o rădăcină de pătrunjel medie
– o rădăcină mică de țelină
– o ceapă potrivită
– patru roșii din conservă
– 100 de gr de tăiței
– 400 de ml de borș sau după gust
– sare și piper negru proaspăt râșnit după gust.

Puiul curățat și spălat bine în apă rece îl porționăm. Punem carnea într-o oală mare și acoperim cu apă rece. După aceea  lăsăm la fiert la foc mic.
Dacă punem pasărea la fiert în apă rece supa va ieși mai buna, iar dacă vrem să iasă carnea mai gustoasă o punem la fiert în apă caldă.

Punem în oală și legătura de pătrunjel și piperul negru boabe, plus două lingurițe de sare. Se fierbe la foc mic, cât să bolborosească ușor. Spumăm până când nu mai apare spumă deasupra, cam trei ore. Carnea trebuie să fie bine fiartă, să pice de pe oase. Asezăm o strecuratoare deasă în care am pus tifon și strecurăm supa într-o altă oală.

Punem supa strecurată din nou pe foc și adaugăm în ea toate legumele tăiate cubulețe mici. Fierbem la foc mediu aproximativ 30 de minute. Cât fierb legumele, dăm carnea jos de pe oase și o tăiem în cubulețe. Adaugăm carnea în supă. Dăm un clocot borșului și îl turnăm și pe el în supă. Adaugați-l treptat până supa devine acră dupa gustul domniilor voastre. Lăsați să fiarbă supa încă cinci minute, apoi opriți focul. Reglați gustul de sare și piper proaspăt râșnit.

Fierbem separat tăițeii, îi strecurăm și îi punem și pe ei în supă. Se servește cu pătrunjel și leuștean tocat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

Sursa e-retete.ro

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean