Analiza mierii, obligatorie, dar costisitoare. Apicultorii nu-şi permit financiar realizarea acestui demers
Analiza mierii este obligatorie pentru toate loturile puse în vânzare, dar din cauza costurilor mari, solicitate apicultorilor de diverse laboratoare, pentru probe se mai pot strecura mici inconveniente în ceea ce priveşte cantitatea analizată, a declarat pentru Radio Reşiţa Ida Şuţa – vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin şi Timiş:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 august 2023, 18:08 / actualizat: 11 august 2023, 12:08
„Dacă ne referim la mierea pusă pe piață, există legea de etichetare, de ambalare și de conținut. Dacă ne referim la mierea din târguri, piețe și oboare, producătorii sunt obligați ca pe fiecare lot să ducă o probă la Dsv și să facă analiză respectivului lot.Sigur că este foarte complicat să se verifice tot ce se vinde pe piață. Consumatorul nu-și permite să cumpere un borcan de miere și să îl ducă la analiză, pentru că implică niște costuri și asociația crescătorilor de albine face analize pe toate mostrele luate de la apicultori. Nu se cumpără niciun kilogram de miere neanalizat. Noi avem institutul nostru de cercetare de la Bucureşti care face analizele, prelevăm mostrele, le trimitem la institut pecosturile noastre„.
Ida Şuţa a mai subliniat că, se mai pot întâlni situaţii în care apicultorii, mai ales primăvara. hrănesc cu o cantitate mai mare de sirop albinele ieşite slăbite din iarnă şi atunci analizele nu iasă cum ar trebui, iar mierea este respinsă, dar în general toate loturile care intră în magazinele apicole din întreaga ţară sunt analizate după reguli stricte.