La mulți ani, Maestre Tompa Gabor!
Aniversatul zilei, regizorul Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și preşedinte al Uniunii Teatrelor Europene (UTE) împlinește 66 de ani.
Articol editat de Anca Bălălău, 8 august 2023, 19:48
Artistul a văzut lumina zilei pe 8 august 1957 la Târgu-Mureș.
În anul 1981 a absolvit l Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, Facultatea de Teatru, la clasa profesorilor Cătălina Buzoianu, Mihai Dimiu și Liviu Ciulei.
Este unul dintre cei mai importanţi regizori ai scenei româneşti şi maghiare din România. Important creator de teatru, pedagog şi des-chizător de drumuri, de numele lui Tompa Gabor se leagă spectacole care au făcut istorie. Unul dintre textele care l-au „bântuit” este „Hamlet”, piatra de încercare a oricărui mare regizor.
’’Când am făcut primul Hamlet la Cluj, un spectacol interzis de cenzura comunistă, pe mine mă in¬teresa să îl prezint pe Hamlet ca fiind în¬tr-o dictatură, așa cum eram eu în viața reală, și care reușește, totuși, să elaboreze un limbaj subversiv, care transformă treatrul într-o fortăreață a rezistenței spirituale. Cu Hamletul acela mă identificam. Dar, spectacolul fiind cenzurat, s-a jucat atât de puțin, încât aproape că a dispărut și din istoria teatrului. Au fost foarte puține cronici apărute, iar revista „România literară”, în care Valentin Silvestru scrisese o pagină întreagă despre spectacol, a fost trimisă înapoi de la tipar și distrusă. Așa că peste ani, după Revoluție, am dezvoltat aceeași idee, la Teatrul Național din Craiova, în¬tr-un alt „Hamlet”, care îl avea pe Adrian Pintea, în rolul principal, și pe Mihai Constantin, Claudius. Mai jucau Oana Pellea, Marian Râlea, Va¬ler Dellakeza, Ilie Gheorghe, Marcel Iureș era vocea lui Fortin-bras… Adrian Pintea făcea un Hamlet intelectual. A avut o interpretare atât de inteligentă! El avea atunci 41 de ani, iar eu, 39. La 10 ani după aceea, el s-a prăpădit. Mare păcat! Între aceste două montări mai făcusem un „Hamlet” la Teatrul „Tramway” din Glasgow, cu o trupă scoțiană. Acela era un spectacol scurt, ce cuprindea mai mult o selecție din textele din „Hamlet”. Se juca într-o cutie neagră, fără decor, cu 17 actori care cân¬tau la cel puțin două instrumente și în care aveam patru Hamleți. Monologul cu „A fi sau a nu fi” părea foarte important, pentru că atunci se petrecea primul referendum care propunea ieșirea Scoției din Marea Britanie. Acela era un spectacol foarte politic pentru vremea sa. „Fiecare epocă are nevoie de Hamleții ei,”mărturisea Tompa Gabor în 2022.
De altfel, Oana Pellea a scris pe pagina domniei sale de socializare:
’’La mulți ani, Gábor Tompa! După cum vezi…suntem neschimbați.Îți mulțumesc pentru prietenia care ne leagă de peste 40 de ani… și pentru superbele momente teatrale pe care le am trăit împreună și pentru cele de care m-am bucurat în calitate de spectator și admirator fidel.Să-mi trăiești sănatos și bucuros!’’
Tompa Gábor este regizor din 1981 și din 1990 director al Teatrului Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, este fondator al Facultăţii de Arte Teatrale din Cluj-Napoca, unde a predat regie începând cu 1991.
A fost profesor invitat şi la Académie Théâtrale de L’Union din Limoges, Schauspielschule din Freiburg, Brunel University din Londra şi Institut del Teatre din Barcelona.
În anul 1995, Gabor Tompa a fost invitat să predea la Școala de Teatru din Freiburg, Germania, iar între anii 1995-1999 a predat la Academia de Teatru din Barcelona. De asemenea, Tompa Gabor a predat unor clase de actori de la Institutul de Teatru din Barcelona și Terrassa, Spania.
Din 2007 este director de program al Facultății de Regie la Universitatea din California, San Diego.
Pe plan national, pe lângă montările de pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor a colaborat si cu Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrull Bulandra, Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Național din Craiova, dar și cu teatre din Franța, Marea Britanie, Austria, Germania, Ungaria,fosta Yugoslavie, Spania, Serbia, USA, Canada.
A regizat peste 80 de piese de teatru şi a fost producător a peste 80 de alte spectacole în România şi în întreaga lume, activitatea sa profesională fiind recunoscută, deja, prin numeroase premii.
De Ziua Mondială a Teatrului 2023, omul de teatru a primit premiul Ordinului Francez pentru Arte şi Literatură de la ambasadorul Laurence Auer, la Ambasada Franţei de la Bucureşti.
„Prin eforturile pe care acesta l-a depus în slujba culturii, ca regizor şi director, Gábor Tompa a susţinut un limbaj teatral care urmăreşte tendinţele actuale franceze, europene şi internaţionale”, a explicat Rima Abdul-Malak, ministrul culturii din Franța, care a lăudat, totodată, şi activitatea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, înfiinţat la iniţiativa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi a lui Tompa Gábor.
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a devenit membru al UNiunii Teatrelor Europene în anul 2008, iar Tompa Gábor a fost ales preşedinte al organizaţiei la adunarea generală a UTE de la Budapesta, din mai 2018.
Uniuniea Teatrelor Europene (UTE) l-a reales pe regizorul Tompa Gábor în funcţia de preşedinte pentru un nou mandat de doi ani la Cracovia pe, 4 decembrie 2022, când regizorul a fost reales în unanimitate de voturi.
Preşedintele reales al UTE a declarat că doreşte să continue munca începută în timpul mandatelor sale anterioare.
Fondată în 1990 de ministrul francez al culturii, Jack Lang, şi de Giorgio Strehler, directorul Piccolo Teatro din Milano, Uniunea Teatrelor Europene a devenit una dintre cele mai importante asociaţii teatrale din Europa. În prezent, Uniunea Teatrelor Europene reuneşte 26 de membri, teatre cu influenţă naţională şi internaţională din întreaga Europă şi nu numai.
Organizaţia a avut ca preşedinţi pe Gábor Zsámbéki, care a condus UTE după moartea lui Strehler până în 2004, Alexandru Darie, fostul director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, şi regizorul israelian Ilan Ronen, fost director al Teatrului Habima.