Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria Statului Plurinațional al Boliviei.
Gastronomia  din Bolivia  a evoluat de-a lungul timpului și a fuzionat cu moștenirea culinară a nativilor și cu cea a coloniștilor spanioli, rezultând  o mare varietate de preparate rafinate. În fiecare regiune mâncărurile sunt impregnate de povești interesante. În vechile rețete boliviene există rețete fermecătoare, cum ar fi oala călugăriței, un fel principal de mâncare picantă de Crăciun, un amestec rafinat de pui, carne de vită, porc și miel însoțit de cartofi și porumb. Pe de altă parte, acest fel de mâncare face trimitere la epoca din vremea colonială în care părinții preferau să-și trimită frumoasele fiice la mănăstire decât să se căsătorească. Acest fel de mâncare spune povestea unei fete tinere care i-a cucerit pe mulți cu această mâncare, compusă din brânză, porumb, dovleac și diferite tipuri de carne. Fata oricum a ajuns la manastire.
Mâncărurile tipice din Bolivia cultivă respectul și dragostea pentru anumite ingrediente naționale. Nu pot lipsi niciodată chili-ul galben sau roșu, quinoua, brânza și vinul tarijeño de casă.
Quinoa este un aliment extrem de hranitor și din moment ce nu conține gluten este o optiune magnifică pentru persoanele cu intoleranță.

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

Articol editat de Radio Resita, 8 august 2023, 07:00

Eu m-am oprit pentru astăzi la Pui bolivian picant.
Ne trebuie:
– un pui
– două căni cu vârf de mazăre
– o ceapă mare
– o cană de ulei
– trei linguri de ardei roșu măcinat și prăjit
– o lingură de boia măcinată
– un kg și jumătate de cartofi
– o legătură de ceapă verde
– o legătură de pătrunjel tocat
– chimen, sare și piper după gust

Punem puiul spălat și curățat în apă cu sare, ceapa verde, patrunjel. După ce s-a fiert, dar nu complet, îl scoatem și în aceeași apă fierbem cartofii. Într-un alt vas fierbem mazărea în apa cu două lingurițe de zahar.
Tocăm ceapa și o călim în ulei. Când a devenit sticloasă condimentăm cu chili, boia de ardei, patrunjel tocat, piper si sare dupa gust. Turnăm toate îngredientele împreună, punem și puiul tranșat și mai lăsăm pe foc câteva minute. Mâncarea se servește caldă cu salată de roșii.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito