[FOTO] Trei blocuri din Reşiţa îşi vor schimba înfăţişarea pe bani europeni
Articol editat de Mirabela Afronie, 31 martie 2014, 12:30 / actualizat: 31 martie 2014, 16:38
Primul contract de finanţare europeană pentru reabilitarea termică a trei blocuri de locuințe din municipiul Reșița a fost semnat astăzi la sediul primăriei. Contractul vizează reabilitarea a 120 de apartamente, pe parcursul a 18 luni de implementare a proiectului.
Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de peste un milion 800 de mii de lei, din care puţin peste un milion reprezintă valoarea finanțării nerambursabile. Diferenţa este suportată de Primărie, respectiv de Asociaţiile de locatari beneficiare de pe Strada I.L. Caragiale numerele 18, 19, şi 20. Cu alte cuvinte, administraţia va cofinanţa proiectul cu 400 de mii de lei, iar beneficiarii cu alţi 400 de mii. Evenimentul de astăzi a avut loc în prezenţa primarului Mihai Stepanescu, reprezentant al beneficiarului acestor proiecte. Acesta a spus că cele 3 proiecte de reabilitare termică vizează reducerea costurilor cu încălzirea și îmbunătățirea condițiilor de viață prin creșterea performanței energetice a clădirilor.
Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a spus că investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe sunt sprijinite de la sfârşitul anului trecut 2012, prin alocarea de fonduri nerambursabile. Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional.
Fiecare regiune de dezvoltare are alocată suma de 22,80 milioane euro (finanțare din bugetul de stat și Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Aceste finanțări pot fi accesate de autoritățile administrațiilor publice locale din municipiile reședință de județ. Cererile de finanțare din cadrul acestui domeniu major de intervenție pot să cuprindă mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentând un bloc – grupate în funcție de rata cofinanțării Asociațiilor de Proprietari, valoarea totală a acestora trebuind să se încadreze între 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro – și 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro. (Sebastian Dragomir)