Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și bineînțeles să le prepar.

Rețeta românească: Pui înăbușit cu usturoi

Articol editat de Radio Resita, 30 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 30 iulie 2023, 11:22

Pui înăbușit cu usturoi și mărar este preparatul de astăzi. Am încercat să obțin același sos alb ușor, cu gust fin de usturoi în care totuși vedeta să rămână bucățile aurii de pui. De aceea e recomandat să o preparați când aveți o carne bună de pui.
Pentru două porții ne trebuie următoarele ingrediente:
– 4 pulpe superioare de pui cu piele
– 3 linguri de maioneză de usturoi
– două fire marar
– două linguri de ulei
– 150 ml apa
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Pulpele se șterg bine cu șervețele ca să fie uscate. Se presară pe ambele părți generos sare și piper râșnit mai grosier. După aceea vor fi puse pe o farfurie și se ung cu ulei. Le masăm ușor. Rămân la odihnă cam 30 de minute.

Urmează să le așezăm într-o cratiță de fontă încinsă pentru o rumeneală frumoasă și uniformă. Pulpele se amplasează cu pielea în jos în cratița în care nu punem niciun fel de grăsime. Turnăm peste pulpe tot ce e în farfuria în care au stat, adică uleiul și condimentele. Se lasă pulpele să se rumenească fără a le misca prea mult, eventual se ridică ușor câte una ca să verificăm culoarea. Durează cam 10 minute să se rumenească la foc mediu spre mic. Veti vedea că pulpele au lăsat grăsime și suc în tavă.

Întoarceți pulpele și le lăsăm să se facă pe a doua parte încă 5 minute. Tragem cratița de pe foc și când uleiul se mai potolește adaugăm apa și presărăm puțină sare în ea.

Acoperim cratița și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180de grade Celsius. Lăsăm pulpele să se gătească încă 35- 40 de minute. Scoatem cratița din cuptor și punem carnea pe o farfurie. Fierbem sosul rămas în cratiță la foc mare cam trei minute, ca să scada puțin. Presărăm mărarul tocat fin în timp ce fierbe. Luăm cratița de pe foc. Adaugăm câteva linguri din sosul din tava peste maioneză și amestecăm. Turnăm maioneza în cratiță și amestecăm bine.

Maioneza este făcută cu lapte și nu vrem să se taie, de aceea sosul nu se mai fierbe. Reglăm gustul sosului cu sare. Așezăm pulpele înapoi în cratiță și le tăvălim în sosul usturoiat. Punem capacul și lăsăm să stea 10 minute pentru ca să se combine aromele. Garnitura potrivită e fără discuție mămăliga proaspăt făcută.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine