Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

Articol editat de Radio Resita, 27 iulie 2023, 07:00

Astăzi vă propun o prăjitură cu înghețată. Acesta este desertul de vara prin excelență, proaspăt și cu un efect deosebit. Este ideal pentru a aduce la masa un desert elegant și plăcut în zilele caniculare de vară. Pentru a-l face trebuie să avem:
– 150 de gr de unt
– 300 de gr de făină 00
– 100 de gr de zahăr
– două ouă mari
– 25 de gr pudră de cacao
– 5 gr de praf de copt
– 750 de gr de înghețată preferată
– 100 de gr de fulgi de ciocolată neagră
Pentru a pregăti prăjitura cu înghețată începem mai întâi să facem un aluat. Într-un bol, cernem făina, praful de copt și cacao. Adăugăm apoi untul rece tăiat cubulețe și frământăm totul cu varful degetelor până când obținem un compus nisipos. Presărăm zahărul și amestecăm din nou.
După ce am amestecat bine adaugăm ouale și frământăm rapid totul. Transferăm amestecul pe o farfurie. În acest moment, înfășurăm aluatul de cacao în folie alimentară si-l punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute. După trecerea timpului, luăm aluatul înapoi și îl punem pe un blat de lucru înfăinat. Folosind un sucitor întindem până când ajunge la grosimea de un cm.
Tăiem discuri rotunde de aluat pe care le transferăm într-o tavă care are marginile detașabile și este tapetată cu hârtie de copt. Ne-ar trebui cam trei tăvi. Discurile se pot tăia cu marginile detașabile. Adunăm resturile și le compactăm rapid, după care repetăm operațiile. Lăsăm discurile în tavă să se odihnească vreo zece minute la frigider. Urmează coacerea lor la 180 de grade Celsius pe raftul din mijloc. Odată coapte, scoatem discurile de biscuiți din cuptor și le lăsăm să se răcească complet.
Când sunt complet reci, transferam înghețata într-un bol, adaugăm fulgii de ciocolată, uniformizăm totul, dar fără să se lase să se topească. Așezăm apoi unul dintre cele două discuri în tavă și turnăm înghețată în interior. Nivelăm cu o spatulă pentru a obține aceeași grosime.
Finalizăm tortul cu al doilea disc de biscuiți, apăsându-l ușor cu mâinile. Deasupra se pune frișcă. Se dau la congelator pentru trei ore. Când servim, cu cinci minute înainte, se scoate, se detașează marginile tăvii și se presară cacao. Păstrați prăjitura cu înghețată de biscuiți la congelator și consumați-o în 15-20 de zile.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito