Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din El Salvador. Această țară este cea mai mică și cea mai dens populată din America Centrală. Capitala și cel mai mare oraș este San Salvador. La recensământul din 2009, populația statului El Salvador a fost de aproape 6 milioane de locuitori. Între anii 1980 și 1992 El Salvador a fost măcinat de un război civil între Frontul Farabundo Marti de stânga și Junta Militară. Au murit 75 de mii de oameni, dintre care 70 de mii au fost civili.
Bucătăria salvadoreña este un amestec delicios de arome ancestrale cu ingrediente locale, cât și deserturi delicioase.
Pupusas sunt cel mai popular fel de mâncare din gastronomia salvadoreană și favoritul locuitorilor. Gastronomia celei mai mici țări din America Centrală se caracterizează prin unirea a trei mari culturi: cea indigenă (Pipil și Lenca), spaniolă și italiană. Mai sunt și unele contribuții arabe. În ceea ce privește principalele ingrediente folosite în alimentația din El Salvador, putem evidenția porumbul, fasolea, grâul, roșiile,  orezul, chili. Mai sunt prezente o mare diversitate de fructe și legume, lactate și carne de vită, carne de porc și pui.
Este de menționat faptul că porumbul este de o importanță atât de mare în El Salvador încât există festivaluri ale porumbului cunoscute sub numele de atoladas, care sunt organizate în al doilea semestru al fiecărui an.

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

Articol editat de Radio Resita, 25 iulie 2023, 07:00

M-am gândit și sper că acceptați preparatul numit Enchiladas salvadoreña. Este considerat unul dintre alimentele tipice ale țării. Sunt foarte ușor de făcut, deși lista de ingrediente este cam lungă, aromele rezultate sunt extrem de rafinate și sunt perfecte pentru orice masă.
Ingrediente necesare sunt:
– două bucăți de piept de pui
– trei căței de usturoi
– trei ouă fierte tari
– o ceapă mare
– 200 de gr de brânză rasă
– trei roșii
– un ardei iute verde
– 400 de gr de făină de mălai
– sos de roșii
– piper negru și sare după gust.
Primul lucru va fi să fierbeți puiul într-o oală cu apă clocotită. Se pot adăuga și câteva legume în oală. Odată fiert, scoateți puiul din apă și-l tăiați în bucăți mici, apoi îl prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugați roșiile decojite, ceapa și ardeiul iute verde taiate bucățele și amestecați până când carnea capătă culoare și aromă. Se adaugă și sosul de roșii, piperul negru proaspăt măcinat și sarea.
Într-un bol începeți să faceți aluatul. Se pune mălaiul, un praf de sare și apă și se frământă până se obține un aluat neted și consistent. Cu aluatul, se fac tortilla subțiri și se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins până se rumenesc. Nu trebuie să se ardă. Urmează asamblarea enchiladas. Pentru a face asta, se desface tortilla și se pune înăuntru carnea prăjită și condimentată, împreună cu puțin sos de roșii, brânză rasă și ouăle fierte. Se închid tortille-le pentru a nu ieși umplutura și se servesc aceste delicioase enchiladas salvadoreña. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito