Centenarul Constantin Lucaci
Constantin Lucaci, personalitate internațională a artei internaționale s-a născut în Banatul de Munte, acum 100 de ani. În anul 1953 absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București; în anul 1963 – Academia Pietro Vanucci, Perugia, Italia; iar în anul 1966 a beneficiat de bursă la Paris pentru studiul artei egiptene din muzeul Luvru.
În anii 1990 a fost profesor la Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Association Internationale des Arts Plastiques (A.I.A.P.)
Constantin Lucaci a inventat un pantograf spaţial, care a fost brevetat mai întâi în Italia şi Franţa apoi în România. Oficiul de Stat pentru Invenţii a premiat pantograful considerându-l cea mai interesantă invenţie a anului 1957.
Articol editat de Anca Bălălău, 21 iulie 2023, 11:00
Sculptor și profesor de sculptură român, laureat al Premiului Herder în 1984, cunoscut mai ales pentru fântânile cinetice pe care le-a realizat, precum și pentru sculpturile monumentale în piatră și oțel, respectiv pentru diferite ansambluri monumentale combinate, inclusiv al acelora de tipul fântânilor cinetice monumentale.
Începând cu 1993 a fost profesor al departamentului de sculptură al Academiei de Arte Frumoase din Cluj.
Operele sale monumentale se găsesc în diferite orașe ale României, cele mai notabile în București, Constanța, Brăila, Drobeta-Turnu Severin și Reșița, iar alte sculpturi ale sale se găsesc în numeroase muzee din țară.
Fântâna din Centrul Civic al Reșiței a fost realizată în anul 1984. Reșițenii spun că fântâna cinetică din oraș este cea mai frumoasă dintre cele nouă „simfonii lichide” create de maestrul Lucaci în 9 oraşe ale României (Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Vaslui, Reşiţa, Brăila – 3 fântâni, Giurgiu şi Alba-Iulia).
În anul 2007 s-a inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, muzeu aflat sub egida Vaticanului, care se află în Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia.
La 5 iunie 2012 a fost inaugurat Muzeul „Constantin Lucaci” din orașul Bocșa, localitatea natală a maestrului. Muzeul expune un număr de 17 sculpturi din oțel inoxidabil donate orașului Bocșa.
În afara României, sculptura cinetică Stea este o parte a expoziției permanente „Fucina degli Angeli” din Veneția.
Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecții particulare sau publice din orașele Anvers, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Veneția.
Este considerat Părintele fântânilor cinetice din România!
A plecat dintre noi pe 20 iulie 2014.
Lucrări monumentale:
1964 – Familia, Grădina publică, Galați;
1965 – Știința, oraşul Victoria, Brașov;
1968 – Luchian, Parcul Herăstrău, București;
1970 – Zbor, Copenhaga, Danemarca;
1971 – Fântână cinetică, Constanța.