Rețeta românească: Tochitură dobrogeană
Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Articol editat de Radio Resita, 23 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 23 iulie 2023, 8:56
Delta este automat asociată cu preparatele din pește, de la ciorbe, storceag, plachie, saramură, chiftele pâ nă la bucățile proaspete de pește prăjie, dar și multe, multe alte preparate din sfera ihtiologică. Totuși, aici mai sunt și preparate din carne de pasăre, porc, vânat, aluaturi și alte bunătăți. Dacă ținem cont că Dobrogea s-a aflat ani buni sub stăpânire otomană și mâncărurile de aici sunt excepționale, împrumutând și adaptând bunătățile turcești la ingredientele autohtone. Înainte de 89 când am fost la Murighiol și am avut parte de o saramură, dar nu de pește ci de pui. Fac o paranteză și vă mărturisesc că i-am spus rudei mele prin alianță, cu care am fost în locul lui de baștină, că acolo și carnea de găină are gust de pește. Mi-a confirmat, spunându-mi că acolo păsările mănâncă mai mult pește decât grăunțe. Astea erau puține, peștele însă din belșug. Acum și acolo s-a împuținat peștele, cauzele fiind multiple, dar în primul rând braconajul cu curent. Închid paranteza și vă mai spun că celelalte ingrediente erau identice ca la o saramură de crap.
Astăzi doresc să vă aduc pe masă o tochitură dobrogeană.
Pentru patru porții sănătoase și generoase avem de aprovizionat cu:
– un kg de carne de porc, de preferat pulpă sau fleică
– ulei de floarea soarelui
– două frunze de dafin
– un pahar de vin roșu
– o cană de bulion de roșii
– 300 de gr de telemea de oaie
– patru ouă
– sare, piper și măcinat, boia dulce, cimbru uscat
Mai trebuie să pregătim și mălai pentru o mămăligă vârtoasă.
Începem să porționăm carnea în cubulețe și o rumenim într-o tigaie în ulei încins. O lăsăm până se albește, iar apoi turnăm apă până le acoperă și punem boabele de piper și frunzele de dafin. Punem capac la tigaie și fierbem la foc mic jumătate de ceas. Cel puțin. Aproape de expirarea timpului tocăm usturoiul și împreună cu bulionul și cu vinul punem peste carnea prăjit.
Reglăm gustul cu sare, piper, boia și cimbru. Mai lăsăm 10- 15 minute și luăm tigaia de pe foc. Pentru tușa finală mai punem usturoi zdrobit, sare și piper proaspăt râșnit după gustul bucătarului. Când spun gustul bucătarului sintagma presupune că este potrivit de aromată, sărată și piperată, iar cine vrea mai mult asezonează în farfurie.
Se servește alături de mămăligă caldă vârtoasă, cu ochiuri de ouă și brânză tare rasă deasupra.
Poftă bună și să gătiți cu dragoste!
(Daniel Babun)