Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Vă invit să preparați cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit. Majoritatea legumelor, dar și a fructelor, pot fi făcute la grătar în folie. Cartofii copți sunt apoi potriviți perfect pentru a fi serviți cu smântână aromată cu ulei de măsline afumat, ceapă verde și unt rumenit cu nuci.
Pentru 4 porții sunt necesari:
– 10 cartofi noi mari
– 100 de gr de unt
– 300 de gr de smântână
– o lingură ulei de măsline
– un pumn de chipsuri zdrobite
– o mână de ceapă verde tocată mărunt
– sare și piper negru proaspăt măcinat
Articol editat de Radio Resita, 22 iulie 2023, 07:00
Aprindem grătarul. Puneți cărbunele aprins spre marginea grătarului.
Presărăm sare pe foi duble de folie de aluminiu. Spălăm cartofii, îi așezăm în folie și îi împăturim cu grijă, individual, într-un pachet strâns.
Așezăm pachetele în mijlocul inelului de cărbune. Dacă aveți grătar cu capac este minunat. Se coc acoperit până într-o oră. Testați cu o scobitoare dacă cartofii sunt moi. Deschideți ambalajul și lăsați să se răcească puțin.
Amestecăm smântâna și uleiul afumat.
Topim untul la foc mic într-o tigaie. Ridicăm căldura și amestecând constant. Când untul miroase a nucă și a căpătat o culoare ușor maronie, este perfect pentru preparatul nostru.
Pasăm cartofii și îi distribuim pe o farfurie mare sau într-un bol. Deasupra presărăm chipsurile zdrobite și ceapa verde tocată mărunt. Condimentăm cu piper negru și punem untul rumenit.
Haideți să ne apucăm să afumăm smântâna. Aici chiar că avem nevoie de un grătar cu capac sau de un recipient mare. Punem gheață pisata într-un vas de inox și așezăm în el un vas mai mic gol. Turnăm 200 de gr de smântână în vasul mai mic și îl punem pe fundul unui gratar rece fără căldură. Aprindem așchii de arin într-o tigaie pe care nu o mai folosim sau într-o cutie de fum cu un capac până când se dezvoltă fumul puternic. Așezăm tigaia sau afumătorul în grătar și acoperim cu capacul grătarului sau introducem sub recipientul mare unde avem smântâna. Lăsăm la afumat timp de 30 de minute. Ridicați capacul și verificați dacă smântâna are un strat galben, dacă nu, repetăm procedura. Când s-a afumat o scotem și o răcim punând în vasul mare gheață pisată. Turnăm smântâna afumată peste cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)