Caraş-Severin: TMK Hydroenergy Power dă startul lucrărilor de montare a unei centrale fotovoltaice pe lacul Grebla
TMK Hydroenergy Power dă startul lucrărilor de montare a unei centrale fotovoltaice pe lacul Grebla, din județul Caraş-Severin, cu finanțare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021.
Articol editat de Valentina Adam, 18 iulie 2023, 08:49 / actualizat: 19 iulie 2023, 9:41
În acest moment, TMK Hydroenergy Power, a demarat procedura de achiziție pentru efectuarea lucrărilor de curățare a vegetației de pe suprafața lacului în vederea pregătirii lacului pentru montarea panourilor fotovoltaice.
În urma proiectului, pe lacul de liniștire a centralei hidroelectrice Grebla, va fi amplasat un parc fotovoltaic plutitor, format din 1820 panouri fotovoltaice cu o putere de 550 W fiecare, rezultând o putere totală a centralei fotovoltaice de 1 MW.
▪ Lucrările propuse pentru amenajarea parcului fotovoltaic:
- lucrări de amplasare a structurii flotante;
- lucrări de ancorare a structurii flotante;
- ancorarea structurii de pereții de beton ai lacului de liniștire;
- stabilirea pozițiilor componentelor sistemului fotovoltaic.
▪ Lucrările de construcții pentru sistemul fotovoltaic sunt:
- montarea suporților panourilor;
- montare panouri fotovoltaice;
- montare invertoare;
- instalare linii electrice de joasă tensiune;
- instalare posturi de transformare și linii de medie tensiune.
Menționăm faptul că implementarea proiectului se derulează în perioada 11.07.2022 – 30.09.2023 și implică o investiție totala de aproximativ 1.231.602 Euro.
Pentru realizarea investiției, TMK Hydroenergy Power a accesat și a primit finanțare nerambursabilă prin programul ENERGY PROGRAMME IN ROMANIA și un grant de 60% (737.500 Euro) din valoarea totală a investiției oferit de către Innovation Norway.
Scopul investiției este acela de a dezvolta primul sistem de energie fotovoltaică plutitoare de 1000 kW demonstrând beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare profitând de sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ.
Proiectul se concentrează, de asemenea, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca obiectiv principal, cu o evitare a emisiilor legate de energie estimată de peste 332,622 t CO2 pe an și un total de 4.989,33 t CO2 pe 5 ani.
Obiectivele investiției:
- utilizarea surselor regenerabile de energie electrică – producție estimată de 1087 MWh/an;
- reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2cu 333 tone echivalent CO2/an după implementare;
- reducerea costurilor de achiziție a energiei legate de consumul intern al acesteia;
- impactul pozitiv generat asupra mediului, prin construirea de centrale fotovoltaice;
- 2 angajați vor fi instruiți pentru utilizarea instalației de energie regenerabilă – solară.
Producătorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continuă investițiile în sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, cu scopul de a contribui la bunăstarea comunității locale în care își desfașoară activitatea, dar și pentru a sprijini România să-și atingă țintele privind cota de energie verde.
Despre sistemul hidroenergetic din Caraș – Severin
În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziționate de fondurile administrate de Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia.
În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o producție de circa 70 GWh/an.